Kõigest üks sigaret päevas võib viia varase surmani

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine kahjustab tervist.
Suitsetamine kahjustab tervist. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuringu järgi tõstab isegi vaid ühe sigareti suitsetamine päevas enneaegse suremise riski.

Teadustöö autor Maki Inoue-Choi USA riiklikust vähiinstituudist tõdes, et pole olemas turvalist kokkupuudet tubakasuitsuga, kirjutab webmd.com. Ta lisas, et suitsetamisest loobumine on kasulik kõigile, olenemata sellest, kui vähe või palju sigarette nad suitsetavad.

Uuringus jälgiti enam kui 290 000 ameeriklase andmeid. Osalejad olid vanuses 59 kuni 82 eluaastat. Teadlaste eesmärk oli selgitada välja nn kerge suitsetamise riskid. Kerge suitsetamise all mõeldi kümne või vähema sigareti suitsetamist päevas.

Kõigilt osalejatelt küsiti suitsetamisharjumuste kohta üheksal eluetapil. Esimene etapp andis edasi inimese andmeid enne 15-aastaseks saamist ning viimane etapp käis selle kohta, kui inimene oli saanud 70-aastaseks.

Võrreldes mittesuitsetajatega oli neil inimestel, kes suitsetasid keskmiselt päevas vähem kui ühe sigareti, siiski 64 protsenti kõrgem risk enneaegselt suremiseks. Neil inimestel, kes suitsetasid keskmiselt päevas ühe kuni kümme sigaretti, oli see risk 87 protsenti kõrgem. Suitsetamisest loobumine langetas enneaegselt suremisi riski.

Teadlased analüüsisid suremise põhjuseid. Mittesuitsetajatega võrreldes oli kopsuvähki suremise tõenäosus üheksa korda kõrgem neil, kes suitsetasid vähem kui ühe sigareti. Neil, kes suitsetasid päevas üks kuni kümme sigaretti, oli see risk 12 korda kõrgem kui mittesuitsetajatel.

Lisaks surid need, kes suitsetasid üks kuni kümme sigaretti päevas, kuus korda suurema tõenäosusega hingamisteede haigustesse, nagu emfüseem (kopsupuhitus). Neil oli ka poolteist korda suurem tõenäosus surra südamehaigustesse kui mittesuitsetajatel.

Kaks arsti, kes tegelevad suitsetajatega, ei olnud uurimistulemuste üle üllatunud. Dr Len Horovitz Lenox Hilli haiglast rõhutas, et ohutut suitsetamist pole olemas.

Patricia Folan rääkis, et tema kogemus nn kergemate suitsetajatega ütleb, et nad ei pea end üldse suitsetajateks ning kui neilt seda küsida, siis nad vastavadki, et ei suitseta. Ta lisas, et inimeste suitsetamisharjumused jäävad sageli ka saladuseks.

Uuring avaldati eile ajakirjas JAMA Internal Medicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles