Lady Gaga rasket haigust võib peagi saada ravida ecstasy'ga

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lady Gaga on haigusega võidelnud üle kümne aasta.
Lady Gaga on haigusega võidelnud üle kümne aasta. Foto: Doug Peters / EMPICS Entertainment /Scanpix

USA popstaar Lady Gaga tuli hiljuti välja avaldusega, milles ütleb, et on postraumaatilist stressihäiret põdenud alates ajast, mil ta 19-aastaselt vägistati, kuid tervelt seitse aastat ei julgenud ta kellelegi juhtunust rääkida.

Lady Gaga (30) avaldas haiguse kohta saladuse novembris, mil ta külastas noorte kodutute LGBT kogukonna liikmete varjupaika, vahendab BBC. «Kannatan vaimse haiguse all – mul on PTSH,» rääkis Lady Gaga. «Ma ei ole kunagi kellelegi sellest rääkinud.» Vägistamisest rääkis naine avalikkuses esmakordselt kahe aasta eest. Ta selgitas, et süüdistas juhtunus esialgu ennast ja ei rääkinud sellest kellelegi seitse aastat.

Oma haigusest rääkis Lady Gaga esmakordselt esmaspäeval telekanalile NBC News antud intervjuus. Oma New Yorgis asuvasse Ali Forney keskusesse tehtud külastuse ajal rääkis naine kodututele homo-, bi- ja transseksuaalsetele teismelistele, et haigus on aidanud tal teisi mõista. «Lahkus, mida on minu vastu üles näidanud arstid, pere ja sõbrad tõepoolest päästis mu elu,» rääkis laulja hämmingus teismelistele kingitusi viies.

«Meditatsioon aitab mul rahuneda,» lisas ta ja möönis, et võitleb raske vaimse haigusega iga päev. Hiljem kirjutas Lady Gaga Twitteris, et jagas maailmaga ühte oma kõige suuremat saladust. Lauljatari fännid paljastasid vastuseks sotsiaalmeedias nii mõnegi oma haigusega seotud saladuse. «Mäletan, kuidas su muusika ja vaim aitas mind läbi tõeliselt raksete aegada,» vastas näiteks üks fänn. «Nüüd ei ole ma juba 1723 päeva oma elule kätt külge tahtnud panna.»

Mis on PTSH?

PTSH ehk posttraumaatiline stressihäire on ärevushäire, mis võib tekkida pärast väga stressirohket, hirmutavat või muserdavat sündmust või pikaajalist traumaatilist kogemust. Tavaliselt tunnevad kõik inimesed ohus olles hirmu, kuid mõni traumaatiline vahejuhtumi tagajärjel võib inimene hakata paaniliselt kartma ka tegelikult ohutuid olukordi. Nii võib hirm neid saatma hakata iga päev, olenemata sellest, millistesse olukordadesse nad satuvad.

Sageli kimbutab traumajärgne stress sõjaveterane ja inimesi, kes on läbi elanud mõne liiklusõnnetuse või looduskatastroofi või sattunud seksuaalkuriteo või röövimise ohvriks. Selle vaimse häire all kannatavad inimesed hakkavad juhtunut sageli vaimusilmas nägema, väldivad sellest rääkimist, neil tekivad une- ja meeleoluhäired.

Abi võib olla teraapiast ja ravimitest, kuid paljusid sõjaveterane on see haigus viinud ka enesetapuni. Ameerika Ühendriikides on seetõttu nende aitamiseks kasutusele võetud äärmuslikke võtted nagu näiteks ravimikatsetused, mis peaksid peagi võimaldama ecstasy kasutamise PTSH ravis

PTSH diagnoositakse siis, kui selle sümptomid on kestnud üle kuu aja ning häirivad elu ja toimetulekut oluliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles