Uus valitsus tõi HPV riikliku vaktsineerimise aasta võrra ettepoole

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HPV vastu vaktsineerimine hoiab tavaliselt emakakaelavähi ära.
HPV vastu vaktsineerimine hoiab tavaliselt emakakaelavähi ära. Foto: Joe Raedle /AFP / Scanpix

Kui algselt plaaniti tüdrukute vaktsineerimine inimese papilloomiviiruse (HPV) vastu käivitada 2018. aastal raha taotlusega, siis uue koalitsiooni otsusega toimub protsess kiiremini – eelarvevahendid vaktsiinide hankeks on olemas juba 2017. aastal.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõuniku Martin Kadai sõnul tegi ministeeriumi juures tegutsev immunoprofülaktika ekspertkomisjon mais ettepaneku lisada tüdrukute HPV vaktsineerimine immuniseerimiskavasse, kirjutab Terviseuudised. Vaktsineerimise põhisihtrühm on 12aastased tüdrukud. Ministrile tutvustati ettepanekut juunis ning sotsiaalministeerium otsustas vajalikud vahendid taotleda 2018. aastal. Uue koalitsiooni otsusega toimub tema sõnul see protsess kiiremini – eelarvevahendid vaktsiinide hankeks on olemas juba 2017. aastal.

«Arvestades ravimite hankemenetluse aega (riigihange + vaktsiini tarne ja jaotus), siis vaktsineerimisega alustamine on realistlik alates 2018. aastast,» jätkas Kadai. Konkreetset otsust algusaja kohta täna ei ole, kuid seda hakatakse ette valmistama. Vaktsiinide hankeks on taotletud miljon eurot.

Immunoprofülaktika ekspertkomisjon on seisukohal, et kõik turul olevad kolm erinevad HPV vaktsiini on põhimõtteliselt sobilikud immuniseerimiskava täitmiseks ning ühtegi vaktsiini hankemenetluses ei välistata. Vaktsiini ostmises korraldatavas riigihankes võtab ministeerium Kadai sõnul lisaks parimale pakutavale hinnale kindlasti arvesse ka vaktsiinide erinevat kaitsetoimet.

HPV on ohtlik viirus, mis on 90 protsendil juhtudest emakakaelavähi tekkimise põhjuseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles