Teadlased: kasvanduste kalades leidub poole vähem kasulikke rasvu

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe on tervislik.
Lõhe on tervislik. Foto: Panther Media/Scanpix

Norra kalakasvatuste lõhe ja Soome vikerforell ei ole enam niivõrd tervislikud kui nad olid kümme aastat tagasi. 

Soome ajakiri Kuluttaja toob välja, et viimase kümne aastaga on kasulike oomega-3-rasvhappete tase kasvandustest pärit kaladel vähenenud enam kui poole võrra, vahendab Yle.

Neis kalades leidub nüüd vähem oomega-3-rasvhappeid EPA-d (eikosapentaeenhapet) ja DHA-d (dokosaheksaeenhapet). 

Ajakirjas viidati Suurbritannia Stirlingi ülikooli teadustööle, kus uuriti Šotimaa kalakasvatuse lõhe rasvhapete sisaldust. Ajakirjas tuuakse välja, et sarnane tendents esineb ka Norra kasvanduste kalade puhul ning rasvhapete tases on neis langenud veelgi järsemalt. 

Uurijate hinnangul tuleneb rasvhapete sisalduse langus kaladele antud söödast. Kui varasemalt toideti neid peamiselt kalajahust valmistatud loomse toiduga, siis nüüd söödetakse neile ülepüügi tõttu üldiselt taimseid saadustest toitu. Ülepüügi tõttu tõusis kalasööda hind.  

Samas toodi positiivse uudisena välja, et ülepüügi vähenemine avatud vetes on kasulik keskkonnale. Taimsel toidul lõhe sööb ka vähem saasteaineid ning nii jõuab inimese toidulauale ka vähem saastunud toit. Samuti aitab taimetoidul kasvanud kala hoida turuhinda madalamal.  

Kasvatatud kala söömine ei ole ebatervislik, isegi kui seal leidub nüüd vähem kasulikke rasvhappeid kui varasemalt, rõhutas teadlane. Ta lisas, et kasvatatud kala on lihtsaim viis tarbida vajalikku EPA-d ja DHA-d. Toitumissoovituste järgi tuleks süüa kala kaks kuni kolm korda nädalas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles