Kas varajases eas munasöömine vähendab allergiariski?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munasöömine võib põhjustada allergiat.
Munasöömine võib põhjustada allergiat. Foto: Panther Media/Scanpix

Regulaarne muna söömine 4–6 kuu vanuses ei vähenda munaallergia esinemise tõenäosust 1 aasta vanuses või hiljem.

Austraalias korraldati randomiseeritud topeltpime katse suure geneetilise allergiariskiga lastel, kirjutab Med24.

Uuringusse kaasati 820 last vanuses 4–6,5 kuud. Laste emadel oli diagnoositud atoopilist dermatiiti, kuid uuringu alguses ei olnud lastel endil allergiliste haiguste sümptomeid ja nad ei olnud varem muna söönud. 

Lapsed randomiseeriti saama kas munapulbrit või platseebot (samasuguse välimusega riisipulber), mis segati nende toidu sisse iga päev kuni laste 10 kuu vanuseks saamiseni. 10 kuu vanuses alustati tavalist keedetud muna söömist mõlemas grupis. 12 kuu vanuses tehti provokatsioonikatse ja nahatorketestid hindamaks munavalgu suhtes sensibiliseerumist.

IgE-vahendatud allergiat diagnoositi 7%-l lastest muna saanute grupis ja 10%-l kontrollgrupis. Sensibiliseerumine muna suhtes kujunes 10%-l muna saanud ja 15%-l platseebot saanud lastel. Randomiseerimise ja 12 kuu vanuseks saamise vahelisel perioodil esines atoopilist dermatiiti 10%-l lastest muna ja 11%-l platseebogrupis. Ükski nendest erinevustest gruppide vahel ei osutunud statistiliselt oluliseks. Uuringupulbri kasutamise katkestas allergilise reaktsiooni tõttu 6% muna ja 1% platseebot saanud lastest.

Loe pikemalt Med24-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles