Kuus asja, mida gripi kohta kindlasti teadma peaksid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripi hoiab eemale vaktsineerimine.
Gripi hoiab eemale vaktsineerimine. Foto: Panther Media/Scanpix

Hinnanguliselt haigestub igal aastal grippi vähemalt üks eestlane 15st, mistõttu on väga oluline teada, missugune selle haiguse kohta leviv teave on ka tegelikult tõene.

Ajakiri Women’s Health küsis USAs New Yorgis asuva teadus-ja meditsiinikeskuse Langone Medical Center mikrobioloogia ja patoloogia professorilt Philip Tiernolt, mida peaks kindlasti gripi kohta teadma. Siin on tema vastused.

Kuidas eristada «külmetust» gripist?

Mõlemad haigused võivad põhjustada nohu ja panna kõri valutama. Erinevus seisneb selles, et nii-öelda külmetushaigused mõjutavad tavaliselt eelkõige pea ja kaela piirkonda, samas kui gripp ründab tugevalt tervet keha. Kui sul on palavik, külmavärinad, pea- ja luuvalu, siis on põhjust grippi kahtlustada. Kui peale selle ka oksendad, siis on sul tõenäolisemalt siiski kõhuviirus.

Kas gripivaktsiin põhjustab grippi?

Ei. Gripivaktsiin on parim võimalus gripi vältimiseks. See ei ole elusvaktsiin, mis tähendab, et elusaid haigustekitajaid sellega kehasse ei kandu. Kuna keha immuunsüsteem arvab, et tegemist on gripiga, siis hakkab see sissetungija vastu võitlema ja antikehasid välja töötama. Sel põhjusel võivad tekkida ka palavik ja teised kerged haiguse sümptomid, mis kaovad tavaliselt mõni päev pärast vaktsineerimist.

Kas arst peaks gripi korral antibiootikumid välja kirjutama?

Antibiootikumidega saab üksnes bakterite vastu, kuid grippi põhjustavad viirused. Kui ravimeid vajaduseta võtta, võivad tagajärjeks olla senisest võimsamad, antibiootikumide suhtes resistentsed bakterid, mis võivad paljude inimeste elu ohtu seada. Gripi vastu võivad aidata viiruste vastu välja töötatud ravimid, kuid neid tuleb hakata võtma ühe või kahe päeva jooksul pärast esimeste haigusnähtude ilmnemist. Vastasel juhul saab loota vaid keha heale kaitsevõimele.

Missuguseid käsimüügiravimeid peaks gripi korral võtma?

Käsimüügiravimid aitavad gripi sümptomeid leevendada. Näiteks saab nende abil lahti ninakinnisusest, mis omakorda vähendab bakteriaalse nakkuse ohtu gripi põdemise ajal. Apteegist saab ka peavalurohte ja muid ravimeid, mis aitavad gripi paremini üle elada.

Kas gripi ajal peaks vähem sööma?

Söömine aitab kehal tugevamaks saada ja haigusega võidelda. Rämpstoidu asemel söö näiteks kana- või nuudlisuppi, mis võivad gripi sümptomeid leevendada. 

Kui kaua peaksin gripiga töölt koju jääma?

Grippi tuleb põdeda kodus. Nii kaua, kui sümptomid jäävad alles, peaks nii enda kui ka teiste tervise huvides töölt eemale hoidma. Kui muud sümptomid ja ka palavik on ära läinud ja oled selleks ajaks kodus olnud vähemalt neli päeva, siis võib küll tööle tagasi minna, kuid pese ka siis eriti hoolikalt käsi ja viska kasutatud taskurätid kohe prügikasti, selle asemel, et neid lauale vedelema jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles