Kaks põhjust, miks võib tekkida põlvevalu

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlvevalu võib segada liikumist.
Põlvevalu võib segada liikumist. Foto: Panhter Media

Põlvevalu võib tekkida kahel põhjusel - trauma või kestev ülekoormus põlvedele treeningul.

Sageli kurdavad põlvevalu üle nii noored kui ka pisut vanemad tervisesportlased, näiteks jõusaalis käijad, tantsijad, korvpallurid või jooksjad, kirjutab Terviseuudised.

Trauma korral kujunevad vigastuse sümptomid välja kohe või paari päeva jooksul peale traumat.

Ülekoormussündroomi korral ilmnevad sümptomid alguses väga tagasihoidlikult, näiteks vähene valu või turse (rahvakeeli paistetus) liigeses või seda ümbritsevates kudedes peale treeningut. Alguses ei pruugi valu treenimist segada. Ajapikku sümptomid süvenevad, ülekoormuse algstaadiumis ilmnevad sümptomid peale treeningut, hiljem juba treeningu ajal. Kroonilistel juhtudel kujuneb välja tõsine ülekoormussündroom, mistõttu tuleb treenimine katkestada.

Treeningutega alustamisel tuleb arvestada, et on olemas rida faktoreid, mis mõjutavad põlveliigeseid ja mitte ainult, vaid liigeseid üldse. Nii näiteks 30-40 eluaasta vahel alustades treeninguid peale pikka pausi, peab arvestama, et liigesekõhre struktuur on muutumas ja mitte kõik spordialad ei pruugi enam sobida. Näiteks jooksmine ja kiirust nõudvad pallimängud (korvpall, võrkpall, jalgpall, jms) põhjustavad suuri koormusi eelkõige põlveliigestele. Lihtsam on neil, kes kogu elu on spordiga tegelenud, organism on koormustega harjunud, aga ka siin tuleb arvestada, et need koormused, millega harjutati nooruses, ei ole enam sobilikud vanemas eas.

Teine oluline faktor on normist suurem kehakaal kombineeritud liigeseid koormava spordialaga (jooksmine, kükid kangiga turjal, pallimängud jne.). Siin paneks südamele neile, kes alustavad aktiivselt kaalulangetamisega ja tahavad ruttu vormi saada. Suurte koormustega treenimisel võite endale karuteene teha. Pigem alustada tasa ja targu, olla veidi kannatlikum.

Kolmandaks põhjuseks põlvevalu tekkimisele on vale treeningu tehnika ja valed jalanõud. Siin saab abi asjatundjatelt, treeneritelt.

Loe pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles