22 lihtsat nippi, kuidas hakata uuest aastast tervislikumaks

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Või saab asendada avokaadoga.
Või saab asendada avokaadoga. Foto: Panther Media/Scanpix

Enne uue aasta saabumist mõeldakse sageli kuidas end parandada ja olla järgmisel aastal tublim, mistõttu tõi Business Insider välja 22 üsnagi lihtsat võimalust, kuidas muuta oma elustiil tervislikumaks.

1. Söö kommide asemel puuvilju

Kommid on tehtud töödeldud suhkrust, tavaliselt kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupist. Puuviljad on samuti magusad, sest neis leidub loomulikul kujul suhkrut ning samuti on neis rohkelt kiudaineid, mis aitavad suhkrut aeglasemalt seedida.

2. Mine poodi täis kõhuga

Uuringud on näidanud, et inimesed, kes söövad enne poodiminekut, ostavad vähem ebatervislikke toite. Tõenäoliselt on põhjus selles, et neil pole nälga, mis paneks tegema impulssoste.

3. Tee ise süüa

Uuringud on näidanud, et kodus söögivalmistamine seostub tervislikuma toitumisega, aitab hoida kokku raha ning tõstab ka inimeste enesekindlust.

Foto: Panther Media/Scanpix

4. Joo musta kohvi

Uuringud on näidanud, et kohv on tervisele kasulik. Proovi juua kohvi ilma piima, koore, suhkru või muude maitsestajateta, et tarbida vähem kilokaloreid ning suurendada kohvi kasulikku mõju.

5. Kasuta leival või asemel avokaadot

Avokaados leidub rohkelt kasulikke rasvhappeid. Seda kutsutakse isegi supertoiduks, sest seal leidub ka kaaliumit, magneesiumit, C-vitamiini, E-vitamiini ja kiudaineid.

6. Söö saia asemel tumedat leiba

Tumedas leivas on rohkem kiudaineid kui saias ning need täidavad rohkem kõhtu ning soodustavad seedimist, kuna kiudained aeglustavad suhkrute imendumist.

7. Joo piisavalt vett

Seda on palju räägitud, aga siiski tuleks juua päevas piisavalt vedelikku, et see hoiaks kehavedelikud tasakaalus. Mõned fitness-eksperdid on isegi väitnud, et inimene võib kaotada kaalu, kui ta joob enne iga söögikorda.

8. Kõnni tempokalt

Kiiremini liikujad ei jõua mitte ainult sihtkohta kiiremini, vaid neil on ka väiksem suremise risk kui jalutajatel, leiti ühes 2013. aasta uuringus.

9. Pargi sihtkohast kaugemale (või tule bussi pealt peatus varem maha)

See on lihtne võimalus suurendada oma igapäevast füüsilist aktiivsust. Liikumine kulutab kaloreid, aitab vähendada ärevust ning tugevdab isegi luid. Füüsiline aktiivsus pole kasulik vaid kehale, vaid aitab ka hoida aju tervist.

10. Kõnni trepist

See on lihtne võimalus põletada kaloreid ja treenida jalalihaseid, kui näiteks eraldi treeninguks ei jagu aega.

11. Hambaid pestes seisa ühe jala peal

Mitme tegevuse ühendamine aitab arendada tasakaaluvõimet ning viimane on tervise seisukohast väga oluline, seda eriti vanemas eas.

12. Pese ja kuivata käsi regulaarselt

Kätepesu on üks efektiivsemaid võimalusi nakkushaiguste ennetamiseks.

13. Kasuta päevituskreemi

Päevituskreemi pealekandmine võib tunduda küll ebamugav, kuid see aitab siiski nahavähki eemale hoida.

14. Kanna päikeseprille

Päikeseprillid pole ainult moodne aksessuaar, vaid kaitsevad ka silmi UV-kiirguse eest. See on sama oluline kui naha kaitsmine, näiteks kui niidad muru, sõidad jalgrattaga või teed väljas sporti.

15. Osta töökohta taim

Kas kontoriruumid tunduvad üksluised? Töökohta taime toomine võib muuta inimese tööl õnnelikumaks, leiti uuringus.

16. Niisuta nahka

See aitab ennetada naha kuivamist ja sügelemist.

17. Mediteeri umbes 30 minutit

Uuringud on näidanud, et meditatsioon aitab võidelda stressiga, parandab mälu ja teadlikkust ning alandab vererõhku. Üks uuring tõi välja, et inimestel, kes mediteerisid 30 minutit päevas viis päeva nädalas ühe kuu jooksul, märgati muutuseid selles aju osas, mis tegeleb eneseregulatsiooniga.

Foto: Panther Media/Scanpix

18. Loe raamatut

Laienda teadmisi, vähenda stressi ja ole vähem aega internetis. 2012. aasta väike uurimistöö näitas, et teiste inspireerivate kogemuste lugemine tekitas lugejas rahulolutunde, vähendas stressi ja suurendas soovi teha vabatahtlikutööd.

19. Lülita vahepeal telefon välja

Aeg-ajalt telefoni väljalülitamine aitab stressis inimesel lõõgastuda. Eriti tasuks telefonist eemale hoida enne magamaminekut, sest see valgus võib raskendada magamajäämist.

20. Mine iga päev samal ajal magama

Argipäevadel ja nädalavahetusel erineval ajal magama minnes võib tekkida nn sotsiaalne ajavahe, mis võib ajada segamini keha loomuliku unegraafiku.

21. Liiguta oma töölaud akna alla

Väikesest uurimusest selgus, et akendega kontoris töötavad inimesed olid füüsiliselt aktiivsemad ja magasid öösiti kauem kui need inimesed, kelle töökohas pole aknaid.

22. Hoia suhteid

75 aastat kestnud Harvardi psühholoogide uuring leidis, et lähedased suhted olid pika, õnneliku ja tervisliku elu saladus. Sotsiaalsete sidemete vähesus tõstis aga näiteks suitsetamise riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles