Tallinna perearstid kuulutasid välja nii aasta ämbri kui tegija

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Marje Oona valiti aasta tegijaks.
Dr Marje Oona valiti aasta tegijaks. Foto: Sille Annuk

Tallinna perearstide selts viis Eesti perearstide seas läbi hääletuse, et leida sündmust või inimest, mis või kes muudab 2016. aasta ajaloos meeldejäävaks, kusjuures otsiti nii tegijat kui ka ämbrit.

Perearstide netigallupis osales rekordiliselt 235 perearsti, kirjutab Med24. Aasta ämber läks konkurentsitult heale ja kauaoodatud algatusele: Eesti haigekassa projektile «Jämesoolevähi sõeluuring». Mõte oli perearstide hinnangul väga hea, sest Eesti on endiselt üks väheseid Euroopa riike, kus jämesoolevähi sõeluuring ei toimi. Paraku on see jätkuvalt nii.

Jämesoolevähi sõeluuring on perearstide arvates justkui õpikunäide sellest, et kui midagi saab viltu minna, siis nii see just lähebki, ning rohkemgi veel – alustades nigelast planeerimisprotsessist, ekspertide mittekuulamisest, mittejuhtimisest, 71-leheküljelisest juhendist «Teeme-nüüd-nii-nagu-me-kokku-ei-leppinud», postkastis hapnenud humaanfekaalist jne. Perearstid, kes on selle lörri läinud ettevõtmise omakeskis ristinud kurbmänguks «Kaka ja kevad», loodavad siiski, et saadud kogemusest õnnestub õppida.

Aasta ämbri tiitlile kandideerisid teiste seas ka riiklik lepitaja, kes tegi ettepaneku liigitada perearstid madalama tasandi tohtriteks ja haigekassa lahkus töövõimetuslehtede praktiliselt piiramatul jagamisel – 182 päeva.

Aasta tegija

2016. aasta tegijaks osutus tihedas rebimises dr Marje Oona, kes on perearstide sõnul väsimatu teaduspõhise meditsiini eest võitleja ja Koolitaja suure algustähega, seda nii üliõpilaste, residentide kui ka elukestva õppe põllul kündvate doktorite jaoks. Tänu dr Oonale on hääletuses osalenute sõnul perearsti maine nii arstide siseringis kui ka väljaspool oluliselt ilmekam, inimnäolisem ja targem.

Aasta tegija kandidaatide esiviisikusse jäid veel ravimite koos- ja kõrvaltoimete andmebaas SFINKS, Eesti Perearstide Seltsi Koolitus- ja Arenduskeskus ning dr Reet Raukas – naine kui sümbol –, kes võitles tuuleveskitega ja võitis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles