Staarkokad rikuvad toiduohutusnõudeid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidu valmistamine. Foto on illustratiivne.
Toidu valmistamine. Foto on illustratiivne. Foto: Nick White / Picture Alliance / Moodboard

Kokasaated võivad küll õpetada, kuidas maitsvaid roogasid valmistada, kuid toiduohutusse puutuvates küsimustes staarkokkadelt alati eeskuju võtta ei tasu.

Hiljutisest USA teadlaste uuringust selgub, et sageli ei pööra kuulsas kokad söögi valmistamisel toiduohutusnõuetele just ülearu palju tähelepanu, kirjutab Newsmax. Selle tulemuseni jõudsid Kansase ülikooli toiduohutuseksperdid pärast seda, kui nad olid kontrollinud sadat kokasaadet, kus esines kokku 24 tuntud kokka.

«23 protsenti kokkadest lakkusid oma sõrmi,» rääkis Kansase ülikooli analüütik, professor Edgar Chambers. «20 protsenti katsus oma juukseid või räpaseid riideid ja seejärel kohe toitu.»

Staarkokad tegid ka muud, mille tõttu toit võib haigustekitajatega nakatuda. Näiteks ei pesnud nad piisavalt sageli käsi või ei vahetanud lõikelauda, enne kui nad asusid toore toidu lõikumise järel värskelt serveeritava toidu kallale. Osa kokkasid ei kasutanud lihatermomeetrit, et kontrollida, kas liha on ikka korralikult läbi küpsenud, mis tähendab tavaliselt ka, et kõik seal leiduvad kahjulikud bakterid on hävinud.

«Käte pesemine ei ole ühekordne tegevus. Nägime, et mõned kokad pesid oma käsi enne, kui hakkasid toitu valmistama, kuid toidu valmistamise ajal ei pesnud nad käsi siis, kui nad oleksid pidanud seda tegema,» selgitas Chambers.

Eksperdi sõnul on staarkokkade eesmärk lisaks meelelahutuse pakkumisele ka inimeste harimine toiduvalmistamise tehnikate teemadel ja nüpunäidete jagamine, mille sekka kuulub ka toidu ohutu valmistamine. Seetõttu peaksid staarkokad Chambersi sõnul ka telesaates näiteks mainima, kunas ja miks peaks käsi pesema. «Nad ei pea seda televisioonis näitama, kuid nad peaksid vaatajatele mainima, et toidu valmistamisel tuleb kinni pidada ohutusega seotud nõuetest,» rääkis ta. Chambers lisas, et näiteks kõhuviirusi saadakse sageli just siis, kui toidu valmistamisel ei peeta kinni hügieeninõuetest.

Toidu valmistamisel peaks kinni pidama järgmistest hügieeninõuetest:

  1. Pese käsi sooja vee ja seebiga 20 sekundit enne ja pärast toiduga tegelemist.
  2. Hoia toorelt söödav toit ülejäänud toidust lahus.
  3. Pärast toore liha lõikamist pese kuuma vee ja nõudepesuvahendiga puhtaks kõik lõikelauad, köögitarvikud ja potid-pannid. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles