Hiidlastest haiged said võimaluse elada kodusaarel

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeruhaigetel tuleb regulaarselt käia dialüüsis.
Neeruhaigetel tuleb regulaarselt käia dialüüsis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile avati Hiiumaa haiglas hemodialüüsi ehk nn kunstneeruravi kabinet, mis tähendab suurt kergendust saarel elavate neeruhaigete jaoks.

Esimene hemodialüüs tehti eile Ain Põtterile, kirjutab Hiiu Leht. Neli tundi voodis lamamist telekat vaadates ja keeruline seade tegi ära organismi puhastustöö, mida terve inimese puhul teevad neerud. Isa tõi haiglasse tütar ja koju viis poeg.

Poeg Kaius ja tema abikaasa Kersti olid väga rahul, et isa saab eluks hädavajalikku teenust nüüd Kärdlas. «Isa ise ütles, et tal on nüüd palju parem, valud kadusid ära,» rääkis Kersti. «See on ikka suur elukvaliteedi paranemine,» lisas Kaius. Hiiumaa oli siiani ainuke maakond Eestis, kus hemodialüüsi ehk neeruasendusravi ei tehtud.

OÜ Fresenius Medical Care Estonia juhatuse liige dr Martin Lepiksoo ütles, et neli dialüüsiseadet soetati, kuna Hiiumaal tekkis piisav hulk patsiente. Kui eile sai dialüüsi üks patsient, siis täna on neid kaks ja reedel juba kolm. Kokku on praegu teada neli hemodialüüsi vajavat patsienti, kes tänu avatud kabinetile saavad nüüd elada kodusaarel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles