Viis põhjust, miks viirushaigused kergelt ligi tikuvad

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmetushaiguse korral tuleb aeg maha võtta ja end terveks ravida.
Külmetushaiguse korral tuleb aeg maha võtta ja end terveks ravida. Foto: Panthermedia/Andriy Popov/Scanpix

Külmetushaigus tähendab alati nakatumist viirusega, millele eelneb inimese vastupanuvõime vähenemine. Seda mõjutavad peamiselt viis tegurit.

Kõige sagedamini algab ülemiste hingamisteede viirushaigus – maakeeli külmetus – halva enesetunde, külmavärinate, väsimuse, peavalu, nohu, köha, kõhuvalu või muu sarnase sümptomi kaebusega, kirjutab Terviseuudiste portaal. Enamasti toob viiruse inimeseni tema pereliige või kolleeg, ka ühistranspordist võib viiruse saada.

Inimese vastupanuvõime väheneb ning haigestumisoht tõuseb, kui

  • keha jahtub tuuletõmbuses,
  • ületöötamise või unepuuduse tõttu on väsimus,
  • ollakse liigselt või väheselt treeninud,
  • esineb vale toitumine, krooniline haigus (nt uneapnoe),
  • tehakse suitsu.

Külmetusele ei ole ravi, vaid haigus tuleb läbi põdeda kaebusi leevendades: jää töölt koju, tarvita ninaturset alandavaid ravimeid, käsimüügi nohuravimeid, valu- ja palavikualandajana paratsetamooli või ibuprofeeni. Tee kätele ja jalgadele kuuma vanni ning tarbi rohkelt vedelikke (vesi, tee).

Soovitused gripihooajaks

Köhimisel ja aevastamisel vabaneb miljoneid süljepiisku, mis võivad viirust kanda – hoidu köhijast ja aevastajast!

Nuuska, aevasta ja köhi ühekordsesse pabertaskurätikusse, pärast kasutamist viska paber kohe prügikasti, seejärel pese käed.

Nakatumine ja viiruse kiire paljunemine toimub tavaliselt haigustekitaja sattumisel silmadesse või nina/suu limaskestale – ära puuduta nägu pesemata kätega! Enamus meist puudutab enda nägu päeva jooksul kümneid kordi.

Parim kaitse on rünnak viirustele – pese päeva jooksul korduvalt käsi vee ja seebiga, hõõru nii peopesi kui ka käeselgi.

Juhul kui vett ja seepi ei ole käepärast, hoia 60-protsendilise alkoholisisaldusega desinfektant läheduses ning kasuta mitmeid kordi päevas, eriti pärast teise inimese puudutamist.

Viiruste hooajal pööra erilist tähelepanu pindade desinfitseerimisele. Viirused on vastupidavad, säilides väliskeskkonnas kuni 24 tundi. Ukselingid, lülitid, üldkasutatavad kirjutusvahendid, TV-puldid, autovõtmed, telefonid, lauapinnad, tualetipinnad, poekärud, mänguasjad on kõige tavalisemad kohad, mis on haigustekitajatest saastunud.

Keha vastupanuvõime on parem, kui pöörad tähelepanu piisavale uneajale. Täiskasvanu peab magama öösel järjest vähemalt seitse tundi. Kui sinu uneaeg on lühem või uni on katkendlik, pöördu arsti vastuvõtule.

Jälgi tervisliku toitumise reegleid, viibi piisavalt värskes õhus ning lae tööpinged maha regulaarselt sportides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles