Nipp, kuidas muuta trenn lihtsamaks ja tulemuslikumaks

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimene on sageli võimeline rohkemaks kui ta arvab.
Inimene on sageli võimeline rohkemaks kui ta arvab. Foto: Panther Media/Scanpix

Uuringust selgus, et iseenda motiveerimine ja negatiivsete olukordade asemel positiivse märkamine aitas muuta trenni lihtsamaks ja parandada sportlikku võimekust.

Värskes uuringus tahtsid teadlased näha, kas inimene suudab ületada kuumas ruumis tekkivad negatiivsed mõjud, kui ta mõtleb sellest teistmoodi, kirjutab TIME. 

Uuringu autor professor Stephen Cheung Brocki ülikoolist Kanadast püstitas küsimuse, kas inimene suudab psühholoogiliste abivahenditega suurendada oma kuumataluvust ning muuta seda, kuivõrd ebameeldiv on sellistes oludes olla. 

Cheung ja ta kolleegid uurisid 18 võistlushimulise jalgratturi intensiivset treeningsessiooni kuumas ruumis. 9 ratturit treenisid kaks nädalat tavapäraselt. Ülejäänud said motiveerimisoskusi parandavaid kursusi, kus õpetati neile iseennast motiveerima nii, et negatiivsed mõtted muudeti positiivseteks. Näiteks selle asemel, et mõelda, kui kuum on või ma higistan nagu segane, õpetati neid leidma midagi positiivset - mul läheb hästi või ma suudan seda teha. 

Kahe nädala pärast tulid kõik osalejad tagasi, et kuumas ruumis treeningut korrata. Esimese grupi tulemused ei olnud muutunud. End motiveerinud grupi liikmete tulemused olid aga tunduvalt paranenud. Nad suutsid vändata neljandiku võrra kauem kui eelmisel korral ning nad suutsid taluda ebamugavustunnet palju kauem kui esimese rühma inimesed. Motiveerijatel oli ka kõrgem kehatemperatuur. Tõenäoliselt näitab see, et ajul on palju jõudu mõjutada seda, kui kaugele keha suudab minna.

Teadustöö tulemused ei šokeerinud sportlasi, kes teadsid, et sageli väsibki ära just vaim. Ka uurimistöö autor tõdes, et sageli veabki sportlast aju ning inimene suudaks pingutada mitu korda rohkem kui ta arvab. Cheungi üllatas, et inimese enda laused võivad sooritust nii palju muuta.  

Uuring avaldati ajakirjas Medicine & Science in Sports & Exercise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles