Pevkur: pole tähtis, mis vormi perearst oma töös kasutab

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Toomas Huik

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles Nõmme munitsipaalperearstikeskuse loomist kommenteerides, et perearstipraksise pidamise juriidilisel vormil ei ole riigi ega patsientide jaoks määravat tähtsust.


«Oluline on pakutava arstiabi kvaliteet. Kui perearstid mõnes Eesti piirkonnas leiavad, et neile sobib töötada omavalitsuse rajatud keskuses ning omavalitsuse poolt etteantud tingimustel, on see nende vaba otsus,» lausus minister.

Ta lisas, et suurematel praksistel on avaramad võimalused lisateenuste pakkumiseks ning sarnaste teenuste, nagu näiteks registratuur või raamatupidamine, ühendamiseks. See omakorda loob ka eeldused praksise paremaks majandamiseks ning sel juhul ei saa välistada ka mõningase kasumi teket.

Esmatasandi korralduses on riik valinud pearahapõhise mudeli, kus perearstile antakse võimalus oma praksist ise korraldada. «Kui perearst on teinud head tööd ja tema patsiendid on terved, siis on selge, et sellisel praksisel kulub igapäevaseks vastuvõtuks raha vähem,» selgitas Pevkur.

Kuna meie perearstipraksised ning nende nimistud, ehk patsiendid on väga erinevad, on ka erinevatel aastatel erinevate praksiste toimetulek erinev.

«Kui keegi tuleb välja ideega, et paneme kõik praksised omavalitsustele, siis see kindlasti ei ole mõistlik. Kui öeldakse, et peaks muutma perearstide rahastamist, siis need debatid käivad ju kogu aeg,» lausus minister.

Perearstide roll inimeste tervise kujundamisel on tema hinnangul ajas muutunud ning muutub kindlasti ka tulevikus. «On selge, et kui ülesanded muutuvad, peab muutuma ka rahastamise korraldus. Seetõttu saab esmatasandi arstiabi korraldus kindlasti olema ka uue valitsuse üks olulisemaid teemasid,» lisas Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles