Teadlased katsetavad uut lootustandvat borrelioosiravimit

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk ronib mööda riideid, et jõuda nahani.
Puuk ronib mööda riideid, et jõuda nahani. Foto: Panther Media/Scanpix

Austria teadlased katsetavad borrelioosi ravimiseks antibiootikumi sisaldavat salvi, mis on osutunud praegu väga efektiivseks. 

Seda testiti 1000 patsiendi peal, kirjutab The Local. Salv hoidis haiguse ära sajaprotsendilise efektiivsusega, kui seda määriti puugihammustuse kohale kaks korda päevas 72 tunni jooksul pärast puugihammustust.

Teadustööd juhtinud Bern Jilma Viini ülikoolist tõdes, et mitte ükski salvi katsetanud osalejatest ei jäänud puukborrelioosi. Platseeboravimit saanud kontrollgrupis osalejatest haigestus seitse inimest.

Tavaliselt kirjutatakse borrelioosikahtlusega inimestele välja tugevad antibiootikumid kolmeks nädalaks. Kuigi salv on praegu veel katsetamise faasis, võiks see aidata ära hoida praegust drastilist ravi, tõdesid teadlased. 

Puukborrelioosi põhjustab Borrelia bakter. Seda leidub ligi 20 protsendil Euroopa puukidest. Borrelioos võib kahjustada närvisüsteemi või tekitada liigeseprobleeme. Haigusele viitavad gripilaadsed sümptomid, näiteks lihase- ja liigesevalu, peavalu, iiveldus ja oksendamine.

Borrelioosi haigestub üha rohkem inimesi, Euroopas tehakse igal aastal kindlaks umbes 200 000 uut haigusjuhtu. 

Uuringu senine kokkuvõte avaldati meditsiiniajakirjas The Lancet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles