Põhjanaabrid on kaaluga kimpus

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehakaaluga on kimpus paljud inimesed.
Kehakaaluga on kimpus paljud inimesed. Foto: SCANPIX

Suur osa Soome inimestest tahaks kaaluda vähem, tuvastas hiljutine küsitlus. 

Iga kolmas naissoost vastaja tõdes, et peab aastas mitu korda dieeti, kirjutab Yle. 

Hiljutisest Yle küsitlusest selgus, et vaid 20 protsenti meestest ja 16 protsenti naistest on oma kaaluga rahul. Naised tahtsid üldiselt kaotada paar kilogrammi ning mehed oleksid rõõmsad viie kuni kümne kilogrammi kaotamise üle. Seitse protsenti meessoost vastajatest soovis aga hoopis kaalus juurde võtta. 

Toitumisspetsialisti Patrik Borgi küsitluse tulemused ei üllatanud. Samas peab ta neid väga kahetsusväärseteks. Spetsialisti sõnul muudab tänapäeva keskkond kaalulangetamise väga keeruliseks. Samal ajal tekib kõigil tunne, et nad peaksid olema paremas vormis. See võib tekitada rahulolematust.   

Selle taga on lisaks ka tervislikud põhjused: kaks kolmandikku Soome meestest ja ligi pool Soome naistest on ülekaalus. 20 protsenti populatsioonist on rasvunud. 

Soome rahvusliku tervise ja heaolu instituudi hinnangul on Soome meeste keskmine kaal tõusnud alates 1970. aastast ning naistel alates 1980ndatest. Need tendentsid on samas viimasel kümnendil aeglustunud või isegi stabiliseerunud. Toitumisspetsialist Borgi rõhutas, et inimesed mõtlesid järele, milliseid otsuseid nad langetavad. Nii mõnigi inimene võiks muuta elustiili ja tema kaal langeks. Dieedid ei ole lahendus, lisas ta. 

Kuigi oma kehakaaluga pole rahul nii suur osa meestest kui ka naistest, kipuvad dieete pidama siiski pigem naised. 35 protsenti naissoost vastajatest pole kunagi dieeti pidanud, meestest pole seda teinud koguni pool. 

Kõige problemaatilisemaks peetakse uuringutulemuste puhul aga seda, et iga kolmas naissoost vastaja tõdes, et alustab aasta jooksul mitu korda erineva dieediga. Toitumisnõustaja hinnangul näitab see selgelt, kuidas dieedid tegelikult ei toimi. Borgi sõnul kipuvad inimesed sageli seadma endale dieedist lähtuvaid eesmärke, kuid püsiv kaalulangetamine pole nagu malemäng, muutuseid tuleb sisse viia mõistlikult ja kannatlikult ning tuleb aru saada, et see võtab oma aja. 

Küsitlusele sai vastata 2016. aasta novembris. Selles osales 1059 inimest vanuses 15 kuni 79 eluaastat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles