Paljud gripisurmad võivad olla veel avalikkuse eest varjatud

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti seaduste kohaselt võib arst sageli ise otsustada, kas märgib inimese surma põhjuseks gripi.
Eesti seaduste kohaselt võib arst sageli ise otsustada, kas märgib inimese surma põhjuseks gripi. Foto: Lev Dolgachov / Panther Media / Scanpix

Üldjuhul surevad gripi tõttu raskete krooniliste haigustega inimesed, mistõttu Eesti seadused annavad arstile võimaluse otsustada, kas surmapõhjuseks oli gripp.

Osa arste märgivad raskelt kroonilise haige inimese surma põhjuseks ka gripi korral põhihaiguse, mistõttu gripisurm ei pruugi statistikas kajastuda, kirjutab Terviseuudised.

«Meile edastatakse andmed, kui seos gripi ja surma vahel on ilmne,» rääkis terviseameti  gripispetsialisti Olga Sadikova. Ta lisas, et gripi kohta andmete edastamine on haiglatele vabatahtlik, mistõttu terviseametil puudub täielik ülevaade Eesti rasketest gripijuhtumitest. «Pandeemia ajal, mil andmete edastamine oli kohustuslik, suri 21 inimest,» võrdles ta.

Selle nädalal gripiinfos ei sisaldunud Põhja-Eesti regionaalhaigla ega Ida-Tallinna keskhaigla info, mis mõlemad on väga suured haiglad.

Postimehe andmetel võib ka neist haiglatest järgmiste nädalate statistikasse hiljutisi raskeid gripijuhtumeid juurde tulla.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles