Astmahaigetel lastel on suurem risk rasvuda

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astmat ja ülekaalu on varemgi seostatud.
Astmat ja ülekaalu on varemgi seostatud. Foto: Panther Media/Scanpix

Värskes teadustöös leiti, et lapsena astmat põdenutel oli kümme aastat pärast diagnoosi saamist enam kui 50 protsenti suurem tõenäosus rasvumiseks.

Teadlaste hinnangul võib kaalutõus tulla hingamisraskustest, mis segavad trennitegemist, kirjutab Telegraph.

Kümme aastat kestnud ja 2000 osalejat hõlmanud Lõuna-California ülikooli uuring näitas, et astmaatikud saavad vähendada ülekaalu tekkimise tõenäosust 43 protsenti, kui nad kasutavad astmahoo ajal inhalaatoreid.

Uuringust selgus samas, et astmarohtude üks kõrvamõju on kaalutõus. Üks viiest Briti lapsest vanuses 10–11 eluaastat on rasvunud, samal ajal kui ühele 11-st lapsest on kirjutatud välja inhalaator või muu astmarohi.


Samas tõdesid teadlased, et nad ei saa olla kindlad, kuidas astma ja ülekaal täpselt seotud on. Neil ei õnnestunud seost lõpuni mõista. «Astma ja ülekaal esinevad lastel sageli koos ning seetõttu on ebaselge, kas astmat põdevatel lastel on suurem tõenäosus ülekaalu tekkeks või tekib ülekaalulistel lastel sagedamini astma või mõlemat,» ütles uuringut juhtinud dr Zhanghua Chen.

Ta uuris koos kolleegidega 2171 lapse terviseandmeid. Lapsed olid vanuses 5–7 eluaastat ning ei olnud rasvunud, kui uurimist alustati.

Uuringu vanemautor, professor Frank Gilliland tõdes, et varane diagnoos ja astmaravi võivad aidata ära hoida laste rasvumise epideemiat. Ta lisas, et see on justkui nõiaring kuna ülekaal ja astma mõjutavad üksteist negatiivselt. Samuti võib ülekaal ja astma mõjutada hilisemas elus 2. tüüpi diabeedi teket.

Teadustöö avaldati ajakirjas American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles