Hispaania politsei uurib 16-aastase Eesti tüdruku traagilist kodusünnitust

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps suri kõigest kolm päeva pärast sündi.
Laps suri kõigest kolm päeva pärast sündi. Foto: Stefanie Preuss / Caro / Scanpix

Hispaanias suri kodusünnitusel beebi, kelle ema on Eestist pärit neiu. Juhtunut uurib kohalik politsei.

16-aastane tüdruk tõi lapse ilmale Kagu-Hispaanias Alicantes Pilar de la Horadada linnas asuvas kodus meedikute ja ämmaemandate juuresolekuta, vahendab Costa Daily. Hispaania politsei teatel leidsid Eestist pärit vanemad beebi teismelise tütre vannitoast surnuna kolm päeva pärast neljapäeval, 19. jaanuaril toimunud kodusünnitust.

Mõne päeva eest sünnitanud teismeline tüdruk viidi Torrevieja haiglasse, kuid lähem teave tema seisundi kohta puudub.

Esmaspäeva pärastlõunal politseisse helistanud vanemate sõnul leidsid nad beebi pärast surma, ega teadnud enne sünnitust isegi, et tütar oli rase. Kuna tüdruk elas teadaolevalt koos vanematega, siis ei tundu Hispaania politseile siiski usutav, et laps tõesti suutis üheksa kuud oma rasedust vanemate eest varjata. Ajalehe La Verdad teatel said vanemad enda sõnul tütre rasedusest teada alles siis, kui ta hakkas sünnitusvaludes karjuma. Hispaania politseiüksus Guardia Civil alustas lapse surmaga seotud asjaolude väljaselgitamiseks uurimist.

Kohaliku sotsiaalameti väitel ei olnud ka sealsetel ametnikel andmeid teismelise tüdruku raseduse kohta. Samuti ei ole ametile varem teada antud, et tüdrukul oleks olnud vanematega probleeme.

Maja, kus neiu vanematega elas, asus naabermajadest eemal, suhteliselt varjatud kohas. Seetõttu ei teadnud praegustel andmetel ka ükski naaber, mis majas tegelikult toimub.

Avalikku teavet selle kohta, kas keegi on juhtunuga seoses arreteeritud, praegu ei ole.

Ajalehe Informacion andmetel oli beebi surma põhjuseks sünnitusel tehtud viga: pärast beebi sündi jäi nabanöör läbi lõikamata. Sama infot on levitanud ka teised Hispaania ajalehed.

Ämmaemanda nõuandetelefon 12252 asutaja Liina Normeti sõnul on siiski väga ebatõenäoline, et beebi surma põhjuseks oli nabaväädi hiline sulgemine. «Konkreetse juhtumi kohta ma midagi täpsemat öelda ei saa, sest ei tea selle täpseid asjaolusid, kuid nabaväädi hiline klammerdamine ei saa kuidagi lapse surmani viia. Seal pidi olema mõni muu põhjus. Kõige sagedasemad vastsündinu surma põhjused on üsasisene infektsioon või lapse väärareng. Näiteks sureb palju lapsi südamerikke tagajärel,» rääkis Normet. «Samuti võib olla nabaväädis tõsine üsasisene sõlm. Sel juhul võib vere- ja hapnikuvarustus lapsele katkeda ja laps sündimisel lämbuda,» lisas ta.

Pilar de la Horadada linnas viskas Rumeenia päritolu naine möödunud aasta oktoobris prügikasti oma vastsündinud lapse. Teki siise mähitud beebi surnukeha leidis öösel prügi sorinud kodutu mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles