Värske uuring: e-sigaretid võivad teismelised suitsetama panna

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste sõnul on põhjust oletada, et e-sigarette hakkavad tarbima ka noored, kes muidu suitsetama ei hakkaks.
Teadlaste sõnul on põhjust oletada, et e-sigarette hakkavad tarbima ka noored, kes muidu suitsetama ei hakkaks. Foto: Anthony Devlin / PA Wire / PA Images / Scanpix

Ameeirka Ühendriikides tehtud uuringust selgub, et e-sigarette võivad tarbima hakata ka noored, kes muidu end tubakasuitsust eemale hoiaksid.

Teadlased uurisid 140 000 põhi- ja keskkooliõpilaselt 2004.–2014. aastal kogutud andmeid, vahendab Reuters. Selle aja jooksul kahanes teismeliste arv, kes on enda sõnul suitsetanud, 40 protsendilt 22-le. Teismeliste arv, kes ka küsitluse ajal suitsetas, kahanes 16 protsendilt kuuele.

Kui varem on oletatud, et e-sigaretid aitavad suitsetamist maha jätta, siis uuringu tulemused näitavad vastupidist. E-sigaretid tulid Ameerika Ühendriikides müügile 2007.–2009. aastal, mil suitsetajate arvu kahanemine kiiremaks ei muutunud, kuid 2014. aastaks oli tavaliste ja e-sigarettide suitsetajaid kokku rohkem kui sigarettide kasutajaid 2009. aastal. See annab uurimistöö autorite sõnul põhjust oletada, et e-sigaretid hoopis meelitavad noori suitsetama, mitte ei aita neil sellest ebatervislikust harjumusest vabaneda.

San Franciscos asuva California ülikooli tubakakontrolli uuringute ja hariduse keskuse direktori dr Stanton Glantzi sõnul on ka varasemate uuringute käigus leitud mõjukaid tõendeid selle kohta, et e-sigaretid teevad suitsetamise mahajätmise raskemaks. Glantzi sõnul suitsetab enamik e-sigarette suitsetavatest lastest ja täiskasvanutest ka tavalisi sigarette.

Töö autorid rõhutavad siiski, et tegemist ei olnud kliinilise katsega, kus oleks kontrollitud, kas e-sigarettide kasutamine mõjutab tavaliste sigarettide suitsetamise harjumust. Samuti ei olnud teadlaste valduses andmeid laste kohta, kes koolikohustust ei täida, kuigi just nende laste seas võib suitsetamine olla eakaaslastest rohkem levinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles