Pikk töönädal seljataga: kuidas kontoritöötaja haigustest pääseda

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahel õnnestub kontorisse paigutada tervist hoidvaid vahendeid.
Vahel õnnestub kontorisse paigutada tervist hoidvaid vahendeid. Foto: Panther Media/Scanpix

Hiljutine Eesti uuring näitas, et nii kontori- kui ka tehasetöötajate hulgas on lihasvalud laialt levinud ning nende ärahoidmiseks peaks tööandja töötaja kaebustele varakult tähelepanu pöörama.

«Tööga seotud ülekoormushaiguste ennetamine on väljakutse tänaseni,» ütles oma doktoritööd kommenteerides regionaalhaigla kutsehaiguste- ja töötervishoiukeskuse juhataja dr Viive Pille, kirjutab Põhja-Eesti regionaalhaigla oma kodulehel. Preventsiooni muudab keeruliseks haiguste multietioloogiline taust. Haigestumise riskitegureid on palju, näiteks korduvad liigutused, ebaergonoomilised asendid, töö monotoonsus või vastupidi intensiivsus. Ka mängivad rolli inimese individuaalsed tegurid, näiteks vanus, sugu ja sportlik aktiivsus.

Luu-lihaskonna ülekoormuse vaevusi esineb nii füüsilise töö tegijatel kui ka kuvariga töötajate hulgas. Kuvaritööd ja teisi istuva asendiga seotud töid on ammu seostatud kaelavalu kõrgenenud riskiga. Tööst põhjustatud kaela ja ülajäsemete vaevused moodustavad ka kõige levinuma kutsehaiguste rühma Euroopas ligi 45 protsenti kõikidest kutsehaigustest. Tööga seotud kaela ja ülajäsemete kaebuste tõttu saamata jäänud tulu arvatakse olevat 0,5–2 protsenti riikide kogutoodangust.

Taastusravi

Taastusravi tulemused olid positiivsed neil, kellel olid vaevused kestnud lühemat aega ja valupaikmete arv oli väiksem. Krooniliste lihaskonna vaevuste esinemise (lihasvalude esinemine üle 30 päeva või peaaegu iga päev) korral oli taastusravi efekt positiivne töötajate hinnatud valukaebuste esinemise alusel, kuid mitte objektiivsete lihasparameetrite järgi.

Töö tulemusena kirjeldas arst kolmeastmelise luu-lihaskonna ülekoormushaiguse kujunemise skeemi. Iga uus ettepanek ülekoormushaiguse, eriti selle algstaadiumi diagnoosimise täiustamiseks väärib tema hinnangul õigustatult tähelepanu. Kutsehaiguste ennetamise seisukohalt on töötajatel avastatud ülekoormushaiguse tunnused märguandeks töökeskkonna ja töökoormuste ülevaatamiseks ja kohandamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles