Kuidas depressioonist jagu saada?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressiooniga tuleb kõvasti tööd teha, et sellest välja saada.
Depressiooniga tuleb kõvasti tööd teha, et sellest välja saada. Foto: pixabay.com

Kui elus on palju pingeid, võib see viia halva tuju, stressi või koguni depressioonini. Kuidas oleks aga võimalik end taas jalgele aidata?

Motivatsioonikirjanik Tony Robins annab Business Insideris nõu, kuidas saaks depressioonis inimene endale kõige kasulikum olla.

Emotsioonid on harjumused, nagu kõik muudki asjad. Kui küsid endalt, kuidas saada üle iseenda depressioonist, siis pead kõigepealt endale arusaadavaks tegema, et see, kuidas sa sündmusi enda ümber näed, ongi sinu emotsionaalne harjumus, mille oled endale kujundanud. Inimesed võtavad sündmustele reageerimist, kui midagi loomulikku, mis on nendega kaasa sündinud, tegelikult on need lihtsalt viisid, kuidas oled pidevalt emotsioone harjunud vastu võtma ja arvad nüüd, et see ongi ainuke võimalus.

Emotsionaalsed harjumused on nagu harjumus näha maailma omamoodi, kasutada kehakeelt omamoodi ja sõnavara omamoodi. Ennast tuleb treenida, treenida just vaimselt, see on nagu ükskõik, mis muu trenn. Robinsilt küsitakse pidevalt, kas tal pole halbu päevi. «Loomulikult on, ma võin olla vihane või kurb või pettunud, aga ma ei jää nendesse kinni. Kunagi ma lausa elasin nendes emotsioonides, aga enam mitte,» ütles ta.

Mitte sellepärast, et ta oleks olnud ülimalt positiivne inimene, vaid just seepärast, et ta on ennast treeninud, treeninud mitte olema pettunud, stressis või kurb. Mida rohkem me keskendume halbadele emotsioonidele, seda rohkem jääme neisse kinni.

Samamoodi nagu oled treeninud ennast halba tundma, võid treenida endas kirge, tugevust või mistahes võimast emotsiooni. «Ma ütlen pidevalt inimestele, et ärge jääge paigale, sest te saate just täpselt seda, millega ise rahul olete,» ütles Robins.

Lisaks sellele, et ennast vaimselt treenida, võib kaasa aidata ka see, kui mõtled rohkem kui vaid enda peale. Sa võid mõelda, et teed seda oma pere jaoks, oma ühiskonna jaoks või lihtsalt inimlikkusest, sest kui treenid oma vaimsust vaid enda pärast, ei pruugi see sul nii hästi õnnestuda. Erinevad põhjused, miks olla positiivsem inimene, annavad sulle sellel teekonnal jõudu juurde, aga ainult sel juhul kui treenid end kogu südamega.

Motivatsioon annab sulle väga palju juurde. Kui oled motiveeritud ainult iseenda jaoks, siis võib sellest väheks jääda. Kui tahad anda elule midagi rohkemat vastu, siis leia midagi veel, mille nimel õnnelik olla ja kindlasti ära anna sellel teel alla. Alla andmine ei tähenda seda, et oled mõnel päeval õnnetu, aga sellesse seisu ei tohi püsima jääda.

Elu on liiga lühike, et end iga päev halvasti tunda. «Ma olen otsustanud, et tahan kogu ülejäänud elu elada hästi ja ma saan seda teha, sest see on minu otsus. Ja nii saad seda teha ka sina!» sõnas Robins.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles