Värvilised puuviljad alandavad vähiriski

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuvilju tasub süüa päevas viis peotäit.
Puuvilju tasub süüa päevas viis peotäit. Foto: Panther Media / Scanpix

Apelsinides, paprikates ning teisteski puu- ja köögiviljades leidub ühendit, mis aitab ära hoida suitsetamisega seotud kopsuvähki teket.

Teadustöös kirjeldati, kuidas pigment beeta-krüptoksantiin (BCX) blokeerib ja alandab nende retseptorite arvu, mida nikotiin kasutab kasvaja arenguks, kirjutab Medical News Today.

Teadlased tegid kaitseid hiirtel, kes olid jagatud kahte gruppi. Nad andsid katseloomadele iga päev nikotiini. Ühe grupi hiirtele manustati aga enne ja pärast nikotiini ka beeta-krüptoksantiini. Teadlased täheldasid, et selle grupi hiirtel esines 52- kuni 63-protsendilist kopsukasvaja rakkude vähenemist. Neile anti seda pigmenti peaaegu 870 milligrammi, umbes nii palju leidub seda ühes paprikas. Ka inimestel tehtud katsed andsid samu tulemusi.

Uuringut juhtinud Xiang-Dong Wan tõdes, et süües selle pigmendi rohkeid puu- ja juurvilju, saab vähendada suitsetamisest põhjustatud kopsuvähi esinemise tõenäosust. 

Samas on teadlaste sõnul tarvis teemat siiski edasi uurida, et saada selgem ülevaade beeta-krüptoksantiinirohkete toitude ja kopsuvähirakkude seosest inimestel.

Ameerikas diagnoositakse prognooside järgi tänavu umbes 222 500 uut suitsetamisega seotud kopsuvähi juhtu. Neist sureb tõenäoliselt enam kui 155 000 inimest. Suitsetamine on jätkuvalt peamine kopsuvähi tekkimise põhjus.

Ameerika kopsuühenduse andmetel areneb suitsetavatel meestel kopsuvähk 23 korda suurema tõenäosusega kui mittesuitsetajatel. Suitsetavate naiste puhul on sama risk 13 korda kõrgem kui mittesuitsetavatel sookaaslastel. Ka passiivne suitsetamine on kopsuvähi riskifaktor ning see põhjustab Ameerikas igal aastal umbes 7330 mittesuitsetaja surma.

Uuring avaldati ajakirjas Cancer Prevention Research.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles