Lapsehoidja päästis erilise annetusega väikese hoolealuse elu (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike Talia oleks Miles'i otsuseta võinud poole aasta jooksul surra.
Väike Talia oleks Miles'i otsuseta võinud poole aasta jooksul surra. Foto: Vikki Grant / Picture alliance / Moodboard / Scanpix

22-aastane New Jersey kolledži õpilane Kiersten Miles päästis oma pooleteistaastase hoolealuse elu, annetades talle osa oma maksast.

Kui Miles möödunud aasta juunis kolme pisikese lapse hoidjana tööle asus, tundis ta lastega erilist sidet, kirjutab Telegraph. Kõige pisem neist oli Talia, kes põdes biliaarset atreesiat. Kuna tüdruku maks hävis kiiresti, oli tema ainsaks ellujäämise võimaluseks oli maksasiirdamine.

22-aastane lapsehoidja otsustas kohe välja selgitada, kas tema maksa saaks lapsele siirata ja sai teada, et tal oleks pisikest Taliat tõesti võimalik aidata. Miles otsustaski seda teha.

Nüüd püüab operatsioonist taastuv noor neiu juhtida avalikkuse tähelepanu organidoonorluse vajalikkusele. «Mina ei saa enam kunagi organit annetada, nii et nad pidid mulle ütlema, et kui mul peaks tulevikus olema sarnase haigusega laps, siis on neil tarvis teist doonorit ka juhul, kui minu maks sobiks sajaprotsendiliselt. Annetada saab vaid korra elus,» rääkis ta.

«See on nii väike ohverdus võrreldes sellega, et päästsin ta elu. Mõned Talia arstid ütlesid, et ta ei oleks isegi kaheseks saanud,» arvas Miles, kellel tuli maksa annetamiseks kokku nädal aega haiglas viibida. Alles jäi ka ligi 13-sentimeetrine arm.

Talia ema Farra hoiatas enda sõnul Milesi, et Talia elu päästev operatsioon on midagi hoopis tõsisemat kui vere annetamine. Ta soovitas noorel naisel ka enne oma vanematega rääkida. «Tema ütles aga, et ma juba rääkisin ja on visa hing,» meenutas Farra.

Pärast kuut kuud, mil Miles tegi teste ja täitis hulga pabereid, läks ta Pennsylvania ülikooli haiglasse 14-tunnisele operatsioonile. Osa tema maksast eemaldati ja siirati Philadelphia lastehaiglas olevale Taliale. Operatsioon oli edukas ja tüdrukutirts hakkas kõigest üheksa päeva pärast kosuma.

Miles taastub veel operatsioonist. Tema sõnul olid esimesed operatsioonijärgsed päevad kõige raskemad, kuid nüüd on ta taastumas ja rõõmus, et aitas Taliat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles