Millal tuleb perearst koduvisiiti tegema?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsiendi kodus tehtavatest uuringutest haiguse diagnoosimiseks tavaliselt ei piisa.
Patsiendi kodus tehtavatest uuringutest haiguse diagnoosimiseks tavaliselt ei piisa. Foto: Andriy Popov / Panther Media / Scanpix

Kuigi perearstid teevad vahel ka koduvisiite, siis selle, kas patsiendi juurde koju ka tegelikult tarvis minna on, otsustab perearst.

Terviseameti esmatasandi tervishoiu osakonna spetsialisti Kaidi Usina sõnul tuleks perearstikeskusesse helistades kindlasti selgitada, missugune on patsiendi seisund, kirjutab Terviseuudised. Tema sõnul võib vajadusel koduvisiidi teha nii perearst kui ka pereõde, kusjuures visiidi vajaduse otsustab perearst.

Ka siis, kui arsti hinnangul oleks patsienti kodus külastada vaja, ei pruugi ta seda teha juhul, kui haigeks jäänud inimene ei kuulu tema nimistusse või viibib väljaspool perearsti teeninduspiirkonda. Kui inimesele tundub, et perearsti töökoht asub tema kodukohast liiga kaugel, on tal võimalik perearsti vahetada.

Kui inimene on väga haige ega tuleks hea meelega kodust välja, kuid uuringuid on tarvis teha, siis tuleb tal tavaliselt siiski perearstikeskusesse või haiglasse kohale minna, sest kodus saab erandjuhul võtta vaid üksikuid proove, kuid põhjalikke uuringuid seal teha ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles