Kui suur on valu hind? (1)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsoft Sculpt Ergonomic ehk ergonoomiline klaviatuur ja hiir ning eraldi numbriklahvistik.
Microsoft Sculpt Ergonomic ehk ergonoomiline klaviatuur ja hiir ning eraldi numbriklahvistik. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Selleks et kontoris töötades ei väsiks selg, kael või silmad, tuleks iga 30–45 minuti järel pause teha ja ringi jalutada. Kuna säärast enesekontrolli on ilmselt vähestel, hakkab varem või hiljem kuskilt valutama…

Paraku on kohti, mis võivad pikast istumisest valusaks minna, palju: kaela- ja õlavööde, alaselg, küünarliiges, randmed, puusad, põlved… Qvalitas Arstikeskuse füsioterapeudi Martin Arguse sõnul peavad lihased ka istudes asendi säilitamiseks tööd tegema. «Lihas, mis teeb tööd, lõpuks väsib, sellest tekib ebamugavustunne, mis võib areneda valuks,» nendib ta.

Et seda ei juhtuks, oleks hea aeg-ajalt istumisasendit muuta. Arguse sõnul tasuks nö tooli sees, alaselg toetatult istumisele vahelduseks nihkuda tooliäärele ja istuda seal sirge seljaga. Kui see muutub ebamugavaks, võib end vabalt kas või kössi lasta. Või veel parem: korra püsti tõusta ja veidi ringi jalutada. Kõige halvem asend on staatiline – ja pole vahet, kas inimene istub, seisab või lamab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles