Esmakordselt Eestis: inimeste ja loomade ühine doonoripäev

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka loomade elu päästmiseks on vahel vaja vereülekannet.
Ka loomade elu päästmiseks on vahel vaja vereülekannet. Foto: Esben Hansen / Panther Media / Scanpix

Kui tavaliselt korraldatakse doonoripäevi vaid inimestele, siis tuleval nädalal saavad loomaomanikud verd loovutama viia ka oma lemmiku, kellelt saadud annetusega võib olla võimalik päästa mõne teise looma elu.

Teisipäeval, 7. veebruaril kella 13.30–17.30 toimub PetCity loomakliinikus (Rannamõisa tee 8) esmakordselt Eestis inimeste ja loomade ühine doonoripäev, teatas PetCity. Loomakliiniku idee sai teoks koostöös Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskusega.

PetCity Loomakliiniku peaarsti dr Heli Säre sõnul ei ole Eestis siiani lemmikloomade verepanka, kuigi vajadus selle järele on suur. «Sarnaselt inimestega võib vereülekanne olla tihti ainus võimalus lemmiku elu päästmiseks,» rääkis Säre. Ta lisas, et näiteks Soomes toimib vabatahtlikkuse alusel loodud lemmikloomade verepank juba 2000. aastast.

Vere loovutamine on heategu, mis aitab päästa nii inimeste kui ka loomade elu. Esmakordselt Eestis on sel korral kutsutud verd andma ning loenguid kuulama pered koos oma lemmikloomaga. Selleks, et olla doonor, on kehtestatud nõuded nii inimestele kui ka lemmikloomadele.

Doonoriks sobib terve, täiskasvanud koer või kass, kes on vähemalt ühe aasta vanune, aga mitte vanem kui kaheksa-aastane, kassi vanus võib olla ka kuni kümme aastat. Doonorkoer peaks kaaluma vähemalt 25 kilo, doonorkass vähemalt neli kilo. Doonoriks sobib rahuliku iseloomuga, sõbralik loom, kes on vaktsineeritud ning saanud regulaarselt ussirohtu. Samuti ei tohi loom olla reisinud viimase kuue kuu jooksul väljapool Euroopa Liidu riike. 

Loomaomanikud sobivad doonoriks, kui nad on samuti terved ja puhanud, kaaluvad üle 50 kg ja on 18–60-aastased. Lisaks on nii doonori kui ka patsiendi ohutusele mõeldes terve hulk haigustest, ravimitest ja ka reisimisest johtuvaid piiranguid, mille kohta leiab täiendavat infot verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee 

Doonoripäevale tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Kell 14, 15 ja 16 toimuvad doonoripäeval tasuta loengud, kus esinevad PetCity loomakliiniku peaarst dr Heli Säre ja Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse vanemarst dr Ulvi-Kaire Kongo. Dr Säre räägib, millised on loomade veregrupid, millises olukorras vajab lemmikloom vereülekannet ning kui palju võib doonorkass või doonorkoer korraga verd loovutada. Dr Kongo loengust selgub, et inimeste veregrupid on palju keerulisemad, kui tavaliselt arvatakse.

Verekeskuse laborites tehakse eri veregrupiga patsientidele sobiva vere leidmiseks eriliselt peent tööd, sest universaalset kõigile sobivat verd ei ole. Kongo sõnul võib inimese veri olla sama ainulaadne kui tema sõrmejälg. Sellised inimestevahelised erinevused pakuvad aga verd uurivatele arstidele ja teadlastele palju avastamisrõõmu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles