Iga päev viina joonud mehe pankreas lubjastus

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko on korduvalt kriminaalkorras süüdi mõistetud ja pea kõiki tegusid ühendab viinakurat.
Marko on korduvalt kriminaalkorras süüdi mõistetud ja pea kõiki tegusid ühendab viinakurat. Foto: Panther Media/Scanpix

15 aastat iga päev ligikaudu pool liitrit viina tarbinud mees pöördus erakorralise meditsiini osakonda, sest oksendas verd.

Ta alustas joomisega 35-aastaselt, kirjutab Newser. 50-aastaselt EMO-sse pöördudes kurtis mees lisaks verisele oksendamisele ka kõhuvalu ning teda juba kaks kuud piinanud kõhulahtisuse ja veidra lõhnaga väljaheidete üle, on kirjas juhtumi analüüsis ajakirjas New England Journal of Medicine.

Mehel diagnoositi krooniline kõhunäärmepõletik, mida põhjustab sageli liigne alkoholitarbimine. Selle juhtumi puhul näitas kompuutertomograafia uuring pankrease ulatuslikku lubjastumist, kirjutasid meest ravinud arstid raportis.

Mis juhtus? Alkohol pani pankrease rakud tootma ensüüme, mis tekitasid kudedes põletikku ja hävitasid seda. Kehas leiduv kaltsium, isegi kui seda on normaalses koguses, võib koguneda kohtades, kus esineb koe kahjustumist.

«Krooniline alkoholitarbimine viib nõiaringi,» ütles sisehaiguste ravi resident, kes meest haiglas ravis.

Pankrease kahjustus võib vähendada seedimist soodustavate ensüümide tootmist. Selle tervisehädaga patsientidel on võimalik asendusraviga paraneda. See õnnestus ka 15 aastat iga päev viina joonud mehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles