Kuus lihtsat nippi, kuidas vesi kõrvast kätte saada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvatilgad tasub kasutusele võtta siis, kui muud võtted vee kõrvast välja saamiseks ei aita.
Kõrvatilgad tasub kasutusele võtta siis, kui muud võtted vee kõrvast välja saamiseks ei aita. Foto: Marin Conic / Panther Media / Scanpix

Kui sulle meeldib aeg-ajalt ujumas käia, siis oled kindlasti mõelnud, kuidas küll kõrva kinni jäänud vesi sealt võimalikult ruttu ja ohutult taas kätte saada.

Ehkki tavaliselt voolab vesi kõrvast välja täiesti loomulikul teel, kipub see ujudes aeg-ajalt ka kõrva kinni jääma, kirjutab Medical News Today. Selleks, et vesi kõrva ei lähekski, võib abi olla spetsiaalsetest kõrvatroppidest.

Kui see väike õnnetus on aga juba juhtunud, siis peaks vee kõrvast välja saama, sest muidu võivad seal hakata paljunema põletikku tekitavad bakterid. Kindlasti peaks seejuures loobuma igasuguste esemete kõrva toppimisest ja kõrvade torkimisest tiku või mõne muu esemega, sest nii võib hullemal juhul saada kuulmiskahjustuse.

Proovida võiks hoopis kuut järgmist ohutut nippi:

1. Kalluta kõrva alla õla poole, võta kõrvalestast kinni ja raputa seda kergelt. Proovida võib ka pea ühelt küljelt teisele raputamist.

2. Kalluta pead ja kata kõrv tihedalt peopesaga. Seejärel tõmba peopesa kõrva juurest kiiresti ära. Nii tekitad vaakumi, mis võib aidata veest vabaneda.

3. Pane kõrvale soe kompress, jäta see peale 30 sekundiks ja eemalda üheks minutiks. Korda seda tegevust neli kuni viis korda. Seejuures võib abi olla külje peal lamamisest, nii et vett täis kõrv on suunatud põranda poole. Jälgi, et pea oleks kallutatud nii, et kompressist veelgi rohkem vett kõrva voolata ei saa.

4. Kuivata kõrva fööniga, samal ajal kõrvanibu kergelt alla poole tõmmates. Hoia fööni kõrvast 30 sentimeetri kaugusel ja seadista see nii, et sealt tuleks vaid kerge ja jahe õhuvool.

5. Kui miski muu ei mõju, võib kõrva tilgutada ka kolm kuni neli tilka alkoholi ja toiduäädika segu, millest kumbki koostisosa moodustab poole. Alkohol aitab vett aurustada ja äädikas bakterite kasvu vältida. Kalluta pea 30 sekundi möödudes küljele, et vedelik saaks kõrvast välja valguda.

6. Lahjenda veega vesinikperoksiidiga kõrvatilkasid. Kolmest kuni neljast tilgast piisab tavaliselt, et vesi kõrvast paari minuti pärast kuivama hakkaks.  Kumbagi kõrvatilkadega seotud meetodit ei tohi kasutada siis, kui on juba tekkinud kõrvapõletik või kui kõrvakile või kuulmekäik on vigastatud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles