Rõõmsameelne Zack võitleb vapralt raske haigusega

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zack on haigusele vaatamata seltsiv ja rõõmsameelne poiss.
Zack on haigusele vaatamata seltsiv ja rõõmsameelne poiss. Foto: Erakogu

Haruldast haigust põdev Zack on rõõmsameelne väike laps, vaatamata sellele, et tema nägu tuleb pidevalt opereerida ja kõrvu asendab kuulmisaparaat.

Zackary Waltonil on haruldane Treacher Collinsi sündroomi nimeline geneetiline haigus, mis takistab kolju, põskede ja lõualuu arengut, kirjutab Advertiser. Haiguse tõttu on väikesel Austraalia poisil tarvis üha uusi operatsioone. Peale selle on lapsel ka mikrootia ja artreesia, mis tähendab, et tal ei ole kõrvu.  

Haigusele vaatamata on nelja-aastane Zack rõõmsameelne poiss, kes läks hiljuti Modbury eelkooli lasteaeda. Seal räägib ta meelsasti kasvatajatega ja saab aru, mida talle räägitakse. Tänu kuulmisaparaadile ja Cora Barclay keskuses tehtava teraapiale suudab Zack rääkida ja keelest aru saada sama hästi kui tema eakaaslased. Vahel moodustab poiss ka pikki keerulisi lauseid.

Zacki ema Sarahi sõnul meeldib poisile väga lasteaias käia. «Ta oli kindlasti selle jaoks valmis. Ta oli nii põnevil, sai palju sõpru ja siis jäi kohe magama, kui sai koju minemiseks autosse,» rääkis Sarah. «Ta on väga rõõmsameelne väike poiss. Ta on tõeline sädemeke ja hindab väga seda, mis tema heaks tehakse. See on suureks abiks neile, kes temaga tegelevad.»  

Zack emaga / erakogu
Zack emaga / erakogu Foto: Erakogu

Zack sai palju avalikkuse tähelepanu ja abi 2015. aastal, mil Advertiser avaldas loo tema muredest. Poisi ema püüdis toona veenda ametiasutusi, et Zacki eest hoolitsemiseks oleks vaja, et teda käiks ühel päeval nädalas hoidmas eriväljaõppega hooldusõde. Peale selle kogus Zacki pere raha selleks, et last saaks Ameerika Ühendriikides opereerida. Nüüd on puudu olnud raha perel olemas.

Kui kõik hästi läheb, võib Zackile olla võimalik teha operatsioon, mis aitaks tal kuulmise taastada, nii et ta saaks aparaadi abita kuulda peaaegu sama hästi kui tavalise kuulmisega inimesed. Praegu on poisi kolju Sarahi sõnul siiski operatsiooni tegemiseks veel liiga õhuke, kuid lähima paari aasta jooksul võib operatsioon võimalikuks saada.

«Zack on kindlameelne väike võitleja ja eelkooli minek on järjekordne samm, mille ta on teinud energiliselt ja rõõmsameelselt,» lisas Sarah.

Zack pärast ilusti möödunud päeva / erakogu
Zack pärast ilusti möödunud päeva / erakogu Foto: Erakogu

Rohkem saab Zacki tegemiste kohta lugeda tema Facebooki lehelt, mida on meeldivaks märgitud üle 20 000 korra ja millel on üle 19 000 jälgija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles