Gripiravimit napib taas: abi küsiti Lätist ja Soomest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamiflud kasutatakse nii gripi ravimiseks kui ka ennetamiseks.
Tamiflud kasutatakse nii gripi ravimiseks kui ka ennetamiseks. Foto: Rui Vieira/PA Wire/Press Association Images

Gripiravimit on praegusel hooajal kulunud vähemalt kolm korda rohkem kui eelmisel kahel aastal ning ravimi nappuse tõttu on palutud abi ka naaberriikidelt.

«Kui aastatel 2014 ja 2015 oli keskmine aastane kogumüük alla 3500 ravimipaki, siis detsembris 2016 ja jaanuaris 2017 tarnisime ainuüksi ühes kuus üle 5500 paki,» ütles gripravimit Tamiflu Eestisse importiva ettevõtte Roche Eesti OÜ tegevjuht Kadri Mägi esmaspäeval BNS-ile.

Ta lisas, et 2016. aasta lõpul ja 2017. aasta alguses on olnud väga märkimisväärne vajadus Tamilfu järgi. Varasematel aastatega võrreldes on kasutamine tõusnud kordades.

Mägi sõnul on Roche Eesti toonud koostöös terviseametiga erakorraliselt täiendavalt ravimit Lätist ja Soomest. «Sel nädalal saame omalt poolt suuremas koguses Tamiflud ka oma peakontori kaudu võõrkeelses pakendis, jaeapteekidesse peaks see eeldavalt jõudma järgmise nädala algul,» lisas Mägi. Eeldatavasti peaks järgmine suurem kogus Tamiflud Eestisse jõudma neljapäeval.

«Sel nädalal toodav kogus on ligikaudu pool eelmisel gripihooajal kasutatud kogusest, kuid käesoleval hooajal on ravimi kasutamine olnud suurem, seetõttu on tekkinudki ka ravimiga ajutine tarneraskus,» rääkis ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius. Ta lisas, et järgmist tarnet on tootja lubanud veebruari lõpus.

Laius selgitas, et hooajalise tellimused tootmiseks peab amet tegema vähemalt kolm kuud ette. «Tavapäraselt teeme tellimusi eelnevate aastate kogemuste põhjal. On olnud ka aegu, kus nõudlus on väga väike ning ravim aegub ja tuleb hävitada. Selle aasta ülisuurt vajadust ei ole olnud võimalik ette näha,» lausus Laius.

«Viimastel nädalatel oleme olnud pidevas ühenduses terviseametiga ning nende abil ongi osutunud võimaliks erakorralised tarned Lätist ja Soomest. Kahjuks need kogused ei ole olnud siiski piisavad kõigi abivajajate jaoks,» lisas Mägi.

Terviseameti pressiesindaja Iris Saluri rääkis, et kuna sel hooajal algas laialdane haigestumine grippi juba detsembri algul, samas kui tavapäraselt juhtub see jaanuari lõpus või veebruari algul, siis see ongi põhjustanud gripiravimi nappuse.

Tamiflu säilivusajad on partiide ja aastate lõikes erinevad. «Tänasel päeval vahetult tootmisest tuleva Tamilfu säilivus kontrollitud tingimustes on väga pikk, ligi kümme aastat. Sellegi poolest ei soovita ravimit endale koju nii-öelda igaks juhuks varuda, kuna kodused tingimused ei pruugi olla samad, mis ravimitootjal või hulgimüüjal. Viimaste puhul on pidavalt jälgitud hoidla temperatuur, õhuniiskus ja muud parameetrid,» rääkis Mägi.

1. veebruari seisuga on Eestis gripi tõttu surnud 23 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles