Biokeemik: kiire kaalulangus kahjustab tervist

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiired dieedid, näiteks vaid ühe kindla toiduainegrupi söömine, võivad teha tervisele karuteene.
Kiired dieedid, näiteks vaid ühe kindla toiduainegrupi söömine, võivad teha tervisele karuteene. Foto: Panther Media/Scanpix

Ükskõik milline imekiiret kaalulangetust lubav dieet võib küll toimida, kuid pikas perspektiivis mõjub see tervisele kahjulikult, sest nii ränk muutus on organismile raske, rääkis Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer.

Olgu see veregrupi dieet, taimetoitlus, kaalujälgimise programm või suhkrut vältiv dieet – ekstreemsel söömisharjumuste muutmisel löövad tulevikus kindlasti välja muud tervisehädad, rääkis Zilmer Vikerraadio saates «Huvitaja», mida refereeris ERRi teadusportaal.

Kümneid aastaid biokeemikuna töötanud Zilmeri sõnul on normaalne kaalu langetuse rütm kaks kilo kuus. «Pange tähele, selline langetus ei tekita tervisele probleeme ka tulevikus,» rääkis professor.

Zilmeri sõnul ei saadagi enamasti aru, et dieet on tervist rikkuv, sest kahju väljendub alles mitme aasta pärast.

Loe pikemalt ERRist või kuula saadet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles