Medõdede nappusele Eestis leiti lihtne lahendus (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medõdedele lisandub aina enam töökohustusi.
Medõdedele lisandub aina enam töökohustusi. Foto: SCANPIX

Eestis on praegu puudu hinnanguliselt 4000 medõde ning seni on nende koolitamisel olnud suureks takistuseks probleem praktikakohtadega. Nüüd on riik suutnud leida lahenduse, mis kriitilist õdedenappust leevendab.

Seni on praktikabaasidele ehk peamiselt haiglatele maksnud medõdede praktika eest kõrgkoolid.

Eelmise aasta lõpus sõlmisid sotsiaalministeerium, haridus- ja teadusministeerium, Eesti Haiglate Liit, Tallinna Tervishoiu Kõrgkool, Tartu Tervishoiu Kõrgkool, Eesti Õdede Liit ja Eesti Ämmaemandate Ühing kokkuleppe, mille järgi kannavad õdede praktikakulud edaspidi haiglad ehk praktikabaasid ise.

«Selle summa võrra, mis jääb kõrgkoolidele alles, saavad nad suurendada põhiõppe vastuvõtu arvu,» selgitas sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna peaspetsialist Maarja Kerner.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis ja Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis on 2017. aastal õdede õppekavas kokku planeeritud 462 kohta. Ämmaemanduse õppekavale võetakse tänavu vastu 53 ning järgmisel aastal 55 õpilast. «Kuna 2016. aastal jäi õdede põhiõppe vastuvõtu arv alla 400, siis on tänu konsensusleppele toimunud märgatav tõus,» ütles ametnik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles