Valesti külmutatud toorsalatites elavad ohtlikud haigustekitajad (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne toorest rohelist salatit sisaldavate valmistoitude ostmist tuleks veenduda, et need on õigesti hoiustatud.
Enne toorest rohelist salatit sisaldavate valmistoitude ostmist tuleks veenduda, et need on õigesti hoiustatud. Foto: Jongjai Jongkasemsuk/ Panther Media/ Scanpix

Rootsi teadlase Karin Söderqvisti sõnul sisaldab liiga kõrgel temperatuuril hoiustatud toorsalat ohtlikke pisikuid ka siis, kui see peaks pakendile märgitud kuupäeva järgi veel värske olema.

Peaaegu igas kümnendas toorsalatis võib olla haigustekitajaid, kirjutab forskning.se. Salatites, mida on Rootsis ettenähtud 8 °C asemel külmutatud 15 °C juures, leidub ohtlikke pisikuid tunduvalt rohkem kui ülejäänud salatites.

Selle tulemuseni jõudis veterinaar Söderqvist tehes doktoritööd, kus ta juhib muu hulgas tähelepanu sellele, et salatite hoiustamisel on väga oluline pöörata tähelepanu hügieenile ja sobivatele hoiustamistingimustele.

Söderqvisti ajendas toorsalateid uurima tõsiasi, et poodides on müügil üha rohkem toorsalateid. Lisaks pakendist välja võetavatele ja pestavatele rohelise salati segudele võib valida ka üha rohkemate valmis salatite vahel, milles on lisaks rohelistele salatilehtedele ka näiteks kana või makarone.

Suure toorsalativaliku taga peitub ettevõtjate soov pakkuda klientidele üha enam tervislikke ja lihtsalt valmistatavaid sööke. Toorsalati oskamatu hoiustamise tõttu levib aga rohelise salatiga üha rohkem haigustekitajaid.

Bakterid ja teised haigustekitajad võivad salatisse sattuda juba kasvamise ajal kastmisveega või salatisegu valmistamise ja pakendamise ajal. Kuna söömisvalmis salateid ei kuumutata, ei ole salatite valmistamisel ühtki protseduuri, mis eemaldaks sealt ohtlikud bakterid, juhul kui need on salati sisse sattunud.

Oma uurimistöös avastas Söderqvist paljudest salatitest geene, mis viitavad sellele, et seal võib leiduda kahjulikke pisikuid, kuid elusaid baktereid leiti vaid kahes salatis uuritud 141st. Mõlemas salatis olid peidus listerioosi põhjustav bakter. See on kesknärvisüsteemi, maksa, põrna ja lümfisõlmi kahjustav haigus, mis algab sageli ägeda kurgumandli- ja lümfisõlmede põletikuna. Tavaliselt tabab see haigus nõrgema immuunsüsteemiga ja vanemaid inimesi, kuid ka lapseootel naisi.

Selleks, et välja selgitada, kuidas mõjutab salatite hoiustamistemperatuur seal leiduvate bakterite kasvu, tegi Söderqvist laboris katseid. Lisaks listeeriabakterile uuris ta koos kolleegidega, kuidas paljunevad salatis soolekepikesed ja jersinoosi tekitav bakter Yersinia enterocolitica. Selgus, et toorsalati hoiustamine 15 °C juures suurendas salati sööja jaoks haigeks jäämise riski sada tuhat korda, võrreldes salati söömisega kohe pärast kokkusegamist.

See ei tähenda siiski, et ka 8 °C juures hoiustatud toorsalat oleks tervisele alati ohutu. Ka sel juhul kasvas listeeriabakterite hulk salatis üle toiduainetes lubatud koguse. Seetõttu tuleks Söderqvisti sõnul toorsalatite hoiustamisele kehtestatud nõuded üle vaadata, nii et neid hoitakse veelgi madalama temperatuuri juures.

Söderqvist kaitseb doktoritööd Uppsalas asuvas Rootsi põllumajandusülikoolis 16. veebruaril kell 9.05.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles