Kala söömine võib aidata astmaga toime tulla

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe või teiste kasulikke rasvhappeid sisaldavate kalade söömine tuleb kasuks.
Lõhe või teiste kasulikke rasvhappeid sisaldavate kalade söömine tuleb kasuks. Foto: SCANPIX

Oomega-3-rasvhapete rikka kala või kalaõli tarbimine võib olla kasulik põletikuliste haiguste, näiteks astma, põdejatele, selgus teadustööst. 

Teadustöö teinud New Yorgi Rochesteri ülikooli meditsiinikeskuse uurijad tõid tulemustes välja, et oomega-3-rasvhapped aitavad vähendada IgE tootmist, kirjutab The Health Site. Tegemist on antikehadega, mis võivad põhjustada allergilist reaktsiooni ja astma sümptomeid inimestel, kes põevad kergemas vormis astmat. 

Organismi sattumise järel saavad neist rasvhapetest mediaatorid, mis peatavad põletikku ilma immuunsüsteemi pärssimata. Samas ei andnud oomega-3-rasvhapete tarbimine neil inimestel, kel oli astma raskem vorm ja kes kasutasid haiguse ravimiseks suukaudset hormoonravi, nii head tulemust, kuna hormoonid segasid kasuliku mõju avaldumist. 

Varasemad uuringud on näidanud, et kindlaid rasvhappeid sisaldav kala või kalaõli aitab reguleerida B-rakkude toimimist. Värskes uuringus analüüsis uurimismeeskond 17 inimese verd ning eraldas neilt B-rakud, et uurida vaid rasvhapete mõju IgE-le ja teistele molekulidele, mis haigust mõjutavad. 

Tulemused näitasid, et kõigi osalejate veri reageeris mingil määral rasvhapetega ning vähendas antikeha IgE taset. Suukaudset hormoonravi saanud inimeste rakud olid aga oomega-3-rasvhapete suhtes vähem tundlikud, selgitas uuringu juhtivautor Richard P. Phipps Rochesteri ülikoolist. 

Lisaks tuunikalale, lõhele ja sardiinidele sisaldavad oomega-3-rasvhappeid ka näiteks linaseemneõli ja pähklid. 

Uuring avaldati ajakirjas Journal of Clinical Investigation - Insight.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles