Kuus võimalust, kuidas muuta sõbrapäev tervislikumaks

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurtes kogustest šokolaadi söömine ei tule tervisele kasuks isegi mitte sõbrapäeval.
Suurtes kogustest šokolaadi söömine ei tule tervisele kasuks isegi mitte sõbrapäeval. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi lilled ja šokolaad on tüüpiline sõbrapäevakingitus, võib südametervise eest hoolitsemine tuua rõõmu ja kasu aastateks.

Südamehaigused on jätkuvalt peamine suremise põhjus, kirjutab News Max. Just seetõttu on oluline teha armastusest inspireeritud kingitusi ka valentinipäeval, rääkis Põhja-Carolina meditsiiniosakonna kardioloog Kevin Campbell.

Südametervist saad hoida nii:

Muuda trenn lõbusaks ja seksikaks

Trennitegemise on üks olulisemaid aspekte, millega üldist tervist hoida või parandada. Paljusid kimbutab ülekaal või rasvumine, mis võib viia diabeedi ja kõrge vererõhuni ning inimene satub südamehaiguste ja insuldi riskigruppi.

Kardioloogi sõnul tasuks investeerida näiteks treeningsaali kuukaarti ja muuta enda liigutamine lõbusaks. Ta soovitab seada eesmärke koos partneriga nii, et püüda liikuda iga nädal koos kolm korda nii, et kokku kestaksid trennid 150 minutit. Campbell soovitab teha paaril ka endast enne ja pärast trenni pilte ning üksteist toetada. Miks mitte alustada esimese ühise trenniga juba homme?

Veetke vähem aega ekraanide ees

Üha rohkem veedetakse aega ekraanide ees, mitte kallite inimeste seltskonnas. Liigselt ekraanide taga olemine seostub aga vähese unega ning võib omakorda tõsta südamehaiguste esinemise riski.

Veetke kaaslasega koos aega ilma teleri või nutiseadmetega. Rääkige pigem silmast-silma, mitte seadmete vahendusel.

Õppide süüa tegema

Söögivalmistamise tunnid on hea võimalus veeta koos romantiline õhtu, rääkis Campbell. Inimese välimuse ja enesetunde puhul mängib lisaks treeningule olulist rolli ka toit. Uute toitude valmistamise õppimine on hea võimalus paarisuhet tugevdada ning õppida samas ka uusi oskusi, mida hiljem kodus katsetada.

Värskemad suudlused ehk jäta suitsetamine maha

Suitsetamine on jätkuvalt üks peamisi ennetatavaid suremise põhjuseid. Suitsetajaid ohustab kõrge vererõhk, südamehaigused ja kopsuvähk, rääkimata halvast hingeõhust või rõivaste külge jäävast lõhnast.

Sõbrapäeval soovitab Campbell veenda partnerit suitsetamisest loobuma või kui teete seda mõlemad, oleks see hea võimalus tervist kahjustavast harjumusest koos lahti saada.

Minge tantsutrenni

Tantsimine on hea aeroobne trenn ning aitab tekitada romantilist õhkkonda. Tants võib olla ka väga sensuaalne, mõelge näiteks tangole. Sõbrapäeval võiks pärast õhtusööki minna näiteks lähimasse tantsuklubisse või -stuudosse ning lõbutseda ja vähendada stressi tantsides. Teine võimalus on hakata koos tantsukursustel käima.

Võidelge koos stressi vastu

Stressi seostatakse otseselt suurenenud südamehaiguste ja insuldiriskiga. Samuti tõstab see vererõhku ja südame löögisagedust. Jooga- või meditatsioonitunnid võivad aidata stressiga toimetulekut õppida.

Campbell selgitas, et stressi tagajärjel hakkab keha vabastama hormoone, näiteks adrenaliini ja kortisooli, mis võivad panna südamele liigse koormuse. Ta soovitas paaridel nautida koosoldud hetki ning mõelda toredatele ühistele asjadele, mis panevad meid naerma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles