Häbi ei lase pangadirektorit alkoholiravile

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi asemel tasub juua tervislikke mahlakokteile.
Alkoholi asemel tasub juua tervislikke mahlakokteile. Foto: Mykola Lunov / Panther Media / Scanpix

Rootsi kliinilise psühholoogi Sara Wallhed Finni sõnul võib alkoholisõltuvus tekkida nii kodutul kui ka pangadirektoril, kuid abi otsib selle probleemiga kimpus olijatest vaid ligikaudu kümnendik.

- Kuidas patsiendid Teieni jõuavad?

Kuna töötan alkoholiravile spetsialiseerunud kliinikus, jõuavad minu juurde patsiendid, kes otsivad ise abi, sest nad on mures oma alkoholitarvitamise pärast. Sageli on patsientide alkoholi tarvitamise harjumuste pärast muret tundnud ka nende pere ja sõbrad.

- Missugused probleemid neil kõige sagedamini on?

See sõltub inimesest. Sageli tunneb inimene, et ei kontrolli oma alkoholitarbimist. Ta kas joob enda hinnangul korraga liiga palju alkoholi või joob liiga sageli. Vahel on patsientidel ka joomise pärast pere või kolleegidega tülid. See motiveerib neid samuti oma käitumist muutma.

- Kui paljud alkoholiprobleemidega inimesed ravile jõuavad?

Rootsis otsib hinnanguliselt abi üksnes 10–15 protsenti alkoholiprobleemidega kimpus olevaid inimesi. Nende inimeste ravile saamine on suur väljakutse.

Kirjutan praegu doktoritööd mõõdukate alkoholiprobleemidega inimestest. Rootsis on alkoholi liigtarvitamise tõttu abi otsivad inimesed sageli kodutud või vaimsete häiretega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles