Katsed näitavad: kas tulemusi mõõtes nauditakse tegevust vähem?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui inimesel on konkreetne eesmärk, ei pruugi ka tegevusest saadud nauding väheneda. Kui aga niisama lõbu pärast ette võetud tegevuste tulemusi mõõtma hakata, hakkab vähenema ka neist saadud nauding.
Kui inimesel on konkreetne eesmärk, ei pruugi ka tegevusest saadud nauding väheneda. Kui aga niisama lõbu pärast ette võetud tegevuste tulemusi mõõtma hakata, hakkab vähenema ka neist saadud nauding. Foto: Panther Media/Scanpix

Hiljutine teadustöö toob välja, et kõikvõimalike tegevuste tulemusi mõõtes ei pruugi inimene protsessi nii palju nautida kui seda niisama ette võttes.

Tulemusi jälgides võib väheneda ka inimese motivatsioon tegevust korrata, kirjutab The Atlantic.

USAs asuva Duke'i ülikooli turundusprofessor Jordan Etkin jõudis katsete abil järeldusele, et inimeste sisemine motivatsioon midagi teha, näiteks lugeda, värvida või kõndida, vähenes tegevuse tulemuste mõõtmisel.

Ühes eksperimendis palusid uurijad 105 tudengil värvida paar minutit kujundeid ning seejärel anda hinnang, kui palju nad tegevust nautisid. Need katses osalejad, kellele anti värvimise ajal numbrilist tagasisidet – oled värvinud ühe kujundi jms – värvisid rohkem kujundeid, kuid andsid teada, et nautisid tegevust vähem kui need, kes seda tagasisidet ei saanud.

Kahes teises eksperimendis andsid teadlased umbes sajale inimesele sammulugeja, mida nad kandsid kogu päeva. Nagu ka eelmise katse värvijad, kõndisid sammulugejaga inimesed rohkem, kui need osalejad, kel seadet polnud. Samas nautisid nad tegevust vähem. Seda isegi juhul, kui sammulugejat kandvad osalejad ei saanud täpselt teada, kui palju samme nad tegid.

Viimase kahe katse tarbeks pandi 300 tudengit kindlal ajavahemikul lugema. Need, kellele anti loetud lehekülgede arvust teada, lugesid taas rohkem kui teised, kuid tõdesid, et nautisid protsessi vähem.

Etkini sõnul uuritakse psühholoogia valdkonna teadustöödes sageli, kuidas väline tunnustus või autasu võib kahjustada tegevusest saadavat naudingut või tegevusega kaasnevat lõbu. Ta tõi klassikalise näite: kui lastele meeldib värvida ja annad neile värvimise eest autasu, siis nad naudivad edaspidi värvimist vähem ega taha seda tulevikus enam nii meelsasti teha.

Teadlane lisas samas, et kui keegi teeb midagi konkreetsel põhjusel, siis võib andmetele juurdepääs hoopiski suurendada selle tegemise tõenäosust. Seega mängib tema sõnul olulist rolli tegevuse ettevõtmise põhjus. Kui inimese tegevus on suunatud väga konkreetsele eesmärgile, näiteks tahetakse kaotada kaalu või elada tervislikumalt, siis ei pruugi tulemuste mõõtmine vähendada tegevusest saadud naudingut, vaid võib hoopis sellele hästi mõjuda.

«Mõõtmise negatiivne mõju avaldub siis, kui teed midagi lihtsalt lõbu pärast. Mõõtmine muudab selle mittelõbusaks,» selgitas teadlane.

Uuring avaldati ajakirjas Journal of Consumer Research.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles