Magusa suhtes tundlik hammas vajab ravi (1)

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast maiustuste söömist kohe hambaid harjama rutata ei tasu, sest hapete toimel hammaste email pehmeneb.
Pärast maiustuste söömist kohe hambaid harjama rutata ei tasu, sest hapete toimel hammaste email pehmeneb. Foto: Piotr Marcinski / Panther Media / Scanpix

Vahel muutub mõni hammas magusaga kokku puutudes hellaks, hambaarsti hinnangul annab magusatundlikkus sageli märku kaariesest ehk hambaaugust.

«Hambas võib olla auk või pole vanad täidised enam hermeetilised ja vajavad uuendamist,» rääkis Kaarli hambapolikliiniku ja Kadrina Hambaravi hambaarst Jane Pulver. Samuti võivad ealiste muutuste, valede hügieenivõtete või igemehaiguste tõttu olla paljastunud hammaste juurepinnad.

Probleem võib olla ka hammaste kulumises. «Füsioloogiline kulumine on paratamatu protsess, mis kaasneb ajaga,» ütles Pulver. Sageli lisandub ka patoloogiline kulumine, mis tekib siis, kui kasutada valesid hügieenivahendeid või -võtteid. Selleni võib viia ka hammaste liigne kokkusurumine või krigistamine (bruksism).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles