Hambaravihüvitis võimaldab kõigil täiskasvanutel vähemalt kord aastas hambaarsti külastada (11)

, Haigekassa esmatasandi paketi arenduse talituse spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kord aastas hambaarsti külastades ennetame me suuremate
probleemide tekkimist, säästes nii inimeste tervist kui hammaste ravile
kulutatavaid summasid.
Kord aastas hambaarsti külastades ennetame me suuremate probleemide tekkimist, säästes nii inimeste tervist kui hammaste ravile kulutatavaid summasid. Foto: PantherMedia

Käesoleva aasta 1. juulist hakatakse hüvitama täiskasvanutele hambaravi kuni 30 euro ulatuses. Alla 1-aastaste laste emadele ja teistele juba hüvitist saavatele inimestele suureneb hambaravihüvitis kuni 85 euroni aastas.

Möödunud aasta lõpus Riigikogus vastu võetud seaduse eesmärgiks on muuta kõigile Eesti ravikindlustatud inimestele ning ka hambaraviteenuse pakkujatele teenuse osutamine ning hüvitise kasutamine võimalikult kiireks ja lihtsaks. Hüvitise limiidi arvestus ning arveldamine hakkab toimuma haigekassa ja hambaarsti vahel kohe maksmise hetkel, elektroonselt. Enam ei pea inimene tagantjärele hüvitise saamiseks esitama taotlusi või avaldusi.

Hambaravihüvitis annab võimaluse saada esmavajalikke teenuseid nagu diagnostika (sh röntgenülesvõtted), ravimi asetamine ja ajutise täidise paigaldamine, täidise paigaldamine, hamba eemaldamine, mädakolde avamine ja ravi, juureraviteenused, igemealuse hambakivi eemaldamine kirurgiliselt, tuimestus.

Kuidas hüvitist arvestada?

Kui hambaravi arve on näiteks 50 eurot, siis tuleb inimesel tasuda 50% raviarvest ehk 25 eurot ja teise 50% hüvitab haigekassa. Kui külastate sama aasta jooksul veel kord hambaarsti, hüvitab haigekassa raviarvest veel 5 eurot, kuna hüvitise piirmäär ühes aastas on 30 eurot. 

Või kui raviarve on näiteks 75 eurot, siis tasub haigekassa sellest korraga aastase hüvitise määra ehk 30 eurot ja inimesel jääb maksta ülejäänud 45 eurot.

Täiskasvanute hambaravihüvitis on hea võimalus meie inimestele, et neid motiveerida hambaarsti külastama. Nii et kontrollida suu seisukorda ja hüvitise toetusel teha väiksemaid protseduure, mis hoiavad hammaste tervise ja üldise suuhügieeni heal tasemel. Kord aastas hambaarsti külastades ennetame me suuremate probleemide tekkimist, säästes nii inimeste tervist kui hammaste ravile kulutatavaid summasid. Usume, et uus hüvitis toob hambaarsti juurde veelgi enam inimesi.

Kui me täna pakume kuni 19-aastastele võimalust ravikindlustuse toel alustada elu tervete hammastega, siis nüüd on võimalik ka alates 20. eluaastast jätkata seda teed ning kujundada hambaarsti külastamisest endale regulaarne harjumus täiskasvanueaks.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles