Kümme toitu, mis aitavad maksa mürkide eest kaitsta (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevas soovitatakse teiste puu- ja köögiviljade seas ära süüa ka üks porgand.
Päevas soovitatakse teiste puu- ja köögiviljade seas ära süüa ka üks porgand. Foto: Francesco Perre / Panther Media / Scanpix

Maks aitab keha puhastada igasugustest mürkidest, kuid selleks, et maksa ennast terve ja puhtana hoida, võib kasu olla järgmistest toitudest.

Maksa aitavad puhastada näiteks roheline tee, greip ja oliiviõli, kuid ka paljud teised toidud, kirjutab Terviseuudised.

Greip

Greip on suurepärane vahend kantserogeensetest ainetest puhastumiseks. Ekspertide sõnul aitab greibimahl maksast väljutada kantserogeene ja muid toksiine. See puuvili on rikas ka C-vitamiini ja teiste antioksüdantide poolest. Antioksüdandid kaitsevad rakke kahju tekitavate vabade radikaalide eest.

Roheline tee

Roheline tee on juba ammu osa traditsioonilisest Aasia riikide meditsiinist nii Hiinas, Indias, Jaapanis kui ka Tais. See maitsev jook on asamuti rikas antioksüdantide poolest, mis aitavad maksa puhastada ja parandavad selle tööd.

Küüslauk

Küüslauk (Allium savitum) on looduse ime. Inimene on kasutanud küüslauku rohkem kui 7000 aastat. Küüslauk on suurepärane ka maksa jaoks, aidates aktiveerida maksas ensüümid, mille abil maks toksiinid välja toimetab.

Küüslaugus leidub rikkalikult seleeni ja spetsiifilise lõhnaga allitsiini, mis on väga tugeva bakteritsiidse toimega lenduv antibiootikum. Need kaks looduslikku ühendit aitavad maksal puhastuda. Küüslauk remondib ka juba kahjustatud maksa, sest on rikas väävlit sisaldavate ühendite poolest. Need ühendid aktiveerivad maksaensüüme, mis vastutavad toksiinide kehast kõrvaldamise eest. Küüslauk peaks kindlasti kujunema osaks igapäevasest menüüst.

Roheline leht(salat)

Roheline lehtsalat sisaldab rikkalikult taimset klorofülli. See neutraliseerib metallid, pestitsiidid ja muud toidus leiduvad ohtlikud kemikaalid. Soovitada võib näiteks spinatit, sinepit, kapsast, võilille rohelisi osi, lehtkapsast ja sigurit.

Sidrun

Sidrun sisaldab C-vitamiini. See oluline vitamiin aitab kehal sünteesida aineid, mis võivad kergesti imenduda vette. Sidrun, segatuna oliiviõli ja pähkliõliga teeb maksas imesid. Need segud puhastavad maksa ja hoiavad selle tervena. Sidrunimahl, kui seda tarbida hommikul, aitab maksa tööd stimuleerida.

Avokaado

Avokaado aitab organismil toota antioksüdanti glutatiooni. Glutatioon on tõhus toksiinide eemaldaja kehast, immuunsüsteemi tugevdaja ning hea tervise säilitamiseks hädavajalik. Keha toodab ise ka mõõdukas koguses glutatiooni, kuid vilets toit, keskkonnasaaste, stress, nakkused ja pidev kiirgusväljas viibimine vähendavad keha glutatiooni taset. See antioksüdant aitab maksal välja filtreerida kahjulikud toksiinid.

Tarbides üks või kaks avokaadot nädalas ühe kuu jooksul, saab oluliselt turgutada maksa tervist. Avokaadod on saadaval üle kogu maailma. Soovitav on kasutada värsket, orgaaniliselt kasvatatud avokaadot.

Kurkum

Ka kurkum kaitseb maksa kahjustuste eest ning taastab mõjutatud maksarakkusid. Vähki blokeeriva omaduse poolest tuntud kollajuur suurendab maksa võõrutusvõimet, aidates toota ensüüme, mis väljutavad kehast toidu kaudu saadud kantserogeene.

Pähkel

Pähkel on rikas aminohapete arginiini poolest. See on aminohape, mida inimorganism ei suuda ise sünteesida ja peab seetõttu saama toiduga. Pähklid aitavad maksal toime tulla ammoniaagi mürgitustamisega. Ka oomega-3 rasvhapped puhastavad maksa. Oluline on närida pähklid enne allaneelamist hästi pudiks.

Pähkliõli on oluline komponent paljudes maksapuhastuse toodetes. Selle õli baasil saab maksa puhastuse segu kergesti ka ise valmistada. Sega kaheksa supilusikatäit pähkliõli kaheksa supilusikatäie õunamahlaga. Sega. Lisa kaheksa supilusikatäit värskelt pressitud sidrunimahla.

Takjas

Kõlab veidralt, kuid mõnes Euroopa ja Jaapani riigis tarbivad inimesed ka takjat. Takjas on hästi tuntud antioksüdant, põletikuvastase ja antibakteriaalsete omadustega taim, mis eemaldab kehast toksiine.

Porgand

Porgand on rikas taimsete flavonoidide ja beetakaroteeni poolest. See imeline taim aitab ergutada ja parandada maksa tööd. Päevas soovitatakse süüa üks porgand – toorelt, keedetud või mahlaks pressitult.

Veel seitse maksale kasulikku toitu leiad portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles