Briti ravimiettevõtteid süüdistatakse kartellikokkuleppes

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CMA väitel võimaldas keelatud kokkuleppe hüdrokortisooni eest kauem kallist hinda küsida.
CMA väitel võimaldas keelatud kokkuleppe hüdrokortisooni eest kauem kallist hinda küsida. Foto: Markus Mainka / Panther Media / Scanpix

Ravimiettevõtteid Concordia ja Actavis UK süüdistatakse ebaseadusliku kokkuleppe sõlmimises, mistõttu tõusis elupäästva ravimi hind väidetavalt mõne aastaga 12 000 protsenti.

Suurbritannia konkurentsiamet CMA andmetel sõlmisid Concordia ja Actavis UK kokkuleppe, mis kergitas tunduvalt hüdrokortisooni tablettide hinda, kirjutab Independent. Seda ravimit kasutatakse põletike ja allergia sümptomite vähendamiseks, muu hulgas ka eluohtlike sümptomite raviks.

Väidetavalt tõi Concordia kokkuleppe kohaselt oma hüdrokortisooni tabletid turule hiljem. Tänutäheks varustas Actavis UK seda Concordia väga madala hinna eest enda toodetud hüdrokortisooniga, mida viimane müüs edasi Suurbritannia klientidele.

CMA vanemohvitseri Andrew Grovesi sõnul pikendas Actavis UK kokkuleppe abil aega, mil ta sai klientidelt ravimi eest kallimat hinda küsida. 2013. aasta jaanuarist 2016. aasta juunini kasvas ravimi Hydrocortisone'i tablettide hind Suurbritannias 49 naelalt 88-le.

Eestis müügiluba ei ole

Eesti ravimiameti andmetel ravimil Hydrocortison 10mg N100 Eestis müügiluba ei ole. Eestis turustatakse seda ravimit endokrinoloogide seltsi taotluse alusel. Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laiuse sõnul on selle ravimi ühe pakendi hulgimüügihind viimase viie aasta jooksul kasvanud keskmiselt viis protsenti aastas.  

Kuna tegemist on müügiloata ravimiga, siis nii-öelda tavakorras haigekassa soodustust sellel ei ole ning inimene peab maksma ravimi eest täishinna. Müügiloata ravimite ostmiseks saab Haigekassast taotleda nende erandkorras kompenseerimist.

Eestis kasutatakse hüdrokortisooni järgmiste haiguste raviks: ajuripatsi vaegtalitlus ja muud väärtalitlused, adrenogenitaalsed häired, neerupealiste muud haigusseisundid, menetlusjärgne hüpopituitarism ja menetlusjärgne adrenokortikaalne hüpofunktsioon.

Lisaks kümme milligrammi toimeainet sisaldavatele tablettidele on Eestis ka ka tabletid, mis sisaldavad toimeainet 50 milligrammi. Neid kasutatakse herilase- ja mesilase pistest tingitud allergiliste reaktsioonide korral. Selle allergiaravimi hind viimase nelja aasta jooksul, mil seda on turustatud, muutunud ei ole.

Veebilehe ravimiinfo.ee andmetel maksab Eestis sada ravimi Hydrocortisone kümme milligrammi toimeainet sisaldavat tabletti 14,48 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles