Nefroloog selgitab, kuidas hoida neerude tervist

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neerude tervist peab hoidma.
Neerude tervist peab hoidma. Foto: Piotr Marcinski/PantherMedia/Scanpix

Neljapäeval tähistatakse 12. rahvusvahelist neerupäeva, mis tuletab meelde, kui oluline on mõelda oma organite ja just neerude tervisele. Eesti nefroloogide selts annab nõu, kuidas saaksid inimesed oma neerude eest paremat hoolt kanda.

Käesoleva aasta teema «Neeruhaigus ja Adipoossus» tõstatab olulise küsimuse ülekaalust ja adipoossusest, mis on kroonilise neeruhaiguse süvenemise üheks oluliseks riskiteguriks. Kroonilist neeruhaigust esineb ligikaudu kümnendikul elanikkonnast, kuid vanemaealiste hulgas esineb neeruhaigust palju sagedamini kui noortel.

Adipoossus on maailmas epideemiliste mõõtmetega: 2014 aastal tehtud kokkuvõtete põhjal esineb adipoossust umbes 600 miljonil inimesel ja tõenäoliselt suureneb see arv dekaadi jooksul 40 protsenti, kui midagi ette ei võeta. Adipoossus on inimeste surmariskide seas viiendal kohal, sest kuulub erinevate sageli esinevate krooniliste haiguste (diabeet, hüpertensioon, krooniline südame- ja neeruhaigus) süvenemise oluliste riskitegurite hulka.

Eesti nefroloogid kutsuvad üles tervete neerude nimel:

  • järgima tervislikku eluviisi s.h. hoida kehakaal normis,
  • lõpetama suitsetamine
  • liikuda piisavalt
  • mõõtma vererõhku
  • teostama perearstil lihtsat uriinianalüüsi ja määrama neerufunktsiooni inimestel, kellel on suurem kroonilise neeruhaiguse tekkerisk (diabeedi ja kõrgvererõhktõve haiged ning inimestel, kes on ülekaalulised, üle 50 aasta vanad, suitsetavad või kellel on perekonnas esinenud kroonilist neeruhaigust)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles