Uuring: üle poole eestlastest usub kõrgemaid jõude ning ülivõimetega inimesi (2)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
38 protsenti Eesti elanikest usub maaväliste tsivilisatsioonide olemasolusse, mille esindajad külastavad aeg-ajalt meie planeeti.
38 protsenti Eesti elanikest usub maaväliste tsivilisatsioonide olemasolusse, mille esindajad külastavad aeg-ajalt meie planeeti. Foto: Alex Milan Tracy/Alex Milan Tracy/Sipa USA

Emori tehtud uuringu järgi usub 59 protsenti Eesti elanikest ülivõimetega inimeste olemasolusse ning sama palju tunnistab kõrgema jõu olemasolu.

«33 protsenti Eesti elanikest (vanuses 15-74) identifitseerib ennast mingi religiooni kaudu. 29 protsenti peab ennast kristlaseks, 3 protsenti maausuliseks, ülejäänud (1 protsent) kuuluvad muusse religiooni (budism, islam). 34 protsenti peab ennast vaimseks, kuid mittereligioosseks inimeseks. Kristlaseks tunnistamine on  iseloomulik pigem vanemaealistele (50+) ja mitte-eestlastele. Väga inimlik on millessegi uskuda – eestlaste usk jumalasse on maailmas üks madalamaid, siin on tühimik, mida esoteerika saab edukalt täita,» selgitas Emori käitumisteaduste ekspert Heidi Reinson.

«Igale inimesele on väga oluline tema tervis – see on teema, millega on üsna lihtne inimest manipuleerida. Rõhutakse imelistele tervenemistele, tuuakse näiteid nii-öelda päris elust ning sellistel puhkudel ei süveneta reaalsetesse faktidesse või teaduslikku lähenemisse. Näiteks 36 protsenti Eesti elanikest usub kristallide ravivõimetesse ehk ligikaudu 350 000 Eesti elanikku vanuses 15-74 – milline potentsiaal kristallide müüjatele! Usk kristallidesse on pigem omane naistele,» rääkis Reinson.

38 protsenti Eesti elanikest usub maaväliste tsivilisatsioonide olemasolusse, mille esindajad külastavad aeg-ajalt meie planeeti. 47 protsenti Eesti elanikest usub mingit vandenõuteooriat. See on iseloomulik rohkem mitte-eestlastele.

Mõned näited:

  • 30 protsenti usub salaorganisatsioonidesse, kes tegelikult valitsevad maailma.
  • 10 protsenti usub sellesse, et ükski kosmoselaev pole tegelikult kuud külastanud.
  • 6 protsenti usub, et paljud maailma liidrid võivad olla tegelikult reptiilid.

Allikas: Kantar Emori üle-eestiline küsitlus veebruaris 2017. Valim: 923 vastajat vanuses 15-74.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles