Levinud antibiootikum kaob teadmata ajaks müügilt

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sama toimeainet sisaldavaid teisi süstelahuseid Eestis müügil ei ole.
Sama toimeainet sisaldavaid teisi süstelahuseid Eestis müügil ei ole. Foto: Esben Hansen / Panther Media / Scanix

Müügiloa hoidja on teatanud, et kopsupõletiku, kuseteede nakkuse ja mõne muu ägeda nakkushaiguse raviks kasutatava antibiootikumi süstelahuse pulber võib peagi teadmata ajaks apteegiriiulilt kaduda.

Peagi ei pruugi apteegist enam saada ravimi Standacillin 1 g süste- või infusioonilahuse pulbrit. Selle inimesele kahjulike bakterite vastu mõjuva ravimi toimeaine on ampitsilliin, mida sisaldavaid teiste müügiloa hoidjate süstitavaid preparaate Eestis müügil ei ole.

Standacillin on laia toimespektriga baktereid hävitav aminopenitsilliinide rühma kuuluv antibiootikum. Sarnaselt teiste penitsilliinide ja tsefalosporiinidega pärsib ta bakteri raku seina sünteesi.

Standacillini kasutatakse ampitsilliinile tundlike mikroorganismide põhjustatud nakkushaiguste raviks. Selliste haiguste hulka kuuluvad näiteks kuseteede nakkused ja kopsupõletik, kuid ka ajukelmepõletik ja endokardiit – südameklappide ning südame sisekesta põletik, mida põhjustavad bakterid ja teised mikroorganismid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles