Vastuolulised seisukohad: kas deodorandid põhjustavad vähki?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deodorantide kahjulikkuse üle on vaieldud aastaid.
Deodorantide kahjulikkuse üle on vaieldud aastaid. Foto: Panther Media / Scanpix / Stephan Klapszus

Hiljutise uuringu tulemuste põhjal väidetakse, et naisi, kes kasutavad regulaarselt alumiiniumisooli sisaldavaid deodorante, võib ohustada suurem rinnavähi väljakujunemise risk. Terviseamet ei ole deodorante ohtlikuks kuulutanud.

Šveitsi teadlaste väitel võib pikaajaline kokkupuude alumiiniumkloriidiga põhjustada kasvajate teket, mis võivad levida muudesse keha piirkondadesse, vahendab Terviseuudised. Kuid varasemad uuringud pole sellist seost kinnitanud ja tootjate väitel on nende tooted täielikult ohutud.

Uuring, mille viisid läbi Genfi Ülikooli teadlased, viitab võimalikule kõrgema riski esinemisele, mida põhjustab alumiiniumiühendite kasutamine antiperspirantides. Nimetatud ühendid blokeerivad ajutiselt higinäärmed, kuid võivad koguneda rinnakoes ja avaldada östrogeenile sarnanevat mõju. Mõned lihtsad, üksnes lõhna varjamiseks mõeldud deodorandid neid ei sisalda, enamik aga küll.

Briti tervishoiuteenistuse (NHSi) konsultant doktor Sally Norton on varem väljaandele MailOnline öelnud, et senised uuringud pole olnud eriti veenvad. «Kui risk oleks kõrge, siis oleksime me sellest juba teadlikud. Seetõttu ei näe ma põhjust häirekella lüüa,» märkis ta.

Uuringu tulemused on avaldatud ajakirjas International Journal of Cancer.

Loe uuringu kohta pikemalt ja põhjalikumalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles