Lugeja küsib: kas haigla EMOs saab kinkekaardiga maksta?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinkekaardid antakse sageli üle ümbrikus.
Kinkekaardid antakse sageli üle ümbrikus. Foto: PantherMedia / Scanpix / Werner Münzker

Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonna (EMO) arve tekitab küsimusi, kas haigla EMOs saab ka kinkekaardiga maksta, miks selline võimalus loodud on ja kellele see on mõeldud. 

Arve
Arve Foto: Lugeja foto

Vastab AS Rakvere haigla juhatuse esimees Ain Suurkaev.

AS Rakvere Haiglas ei saa EMOs kinkekaardiga tasuda. Ei ole olemas EMO kinkekaarti.

Rakvere haigla väljastatav arve (elektrooniliselt genereeritav blankett vastavas haigla infosüsteemis ESTER) on universaalne raamatupidamislik dokument oma kujunduselt kõigi AS Rakvere Haigla, kui juriidilise isiku osutatavate teenuste (raviteenused, renditeenused, muud abiteenused jne) ulatuses ning teenuse kirjeldus, mille eest tasu küsitakse, kajastub arvel teenuse kirjelduse real.

Rida «tasumine» on sisustatud programmiliselt kõigi erinevate tasumiste võimalustega, sealhulgas sularahas tasumine, kaardiga tasumine, arvega tasumine ja kinkekaardiga tasumine.

Kinkekaardiga tasumist saab rakendada nendel teenustel, milliste osas on vastav kinkekaart haigla poolt väljastatud. Kinkekaardil kajastub konkreetne teenuse nimetus ja selle hind ning kui see esitatakse teenuse eest tasumisel, siis väljastatakse ka vastavasisuline raamatupidamislik dokument (arve), mille vastav kanne kirjeldab tasumise viisi. Kõik see informatsioon on raamatupidamisliku iseloomuga ning on oluline kuludokumentide menetlemisel osapoolte raamatupidamistes.

Varasemalt kirjeldatud ESTER haigla infosüsteem on lisaks Rakvere haiglale kasutusel ka paljudes teistes raviasutustes ja on haiglaülene, universaalne ning laieneb kõigile teenuse liikidele.

Rakvere haiglast saab kinkekaarti soetada ühele teenusele ja see on jalaravi. Kinkekaarte müüakse meie haigla registratuuris.

Meil on kahju, et pöörduja ei küsinud pädevat informatsiooni otse teenuse osutajalt, mis oleks igati normaalne ja teretulnud tegevus.

Kinkekaardid haiglates

Kinkekaardi soetamise võimalust pakuvad ka teised haiglad. Näiteks Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) kodulehe andmetel müüakse nende haiglas terviseauditi kinkekaarte. Neid on kahte tüüpi. Ühepäevane ambulatoorne terviseaudit maksab 380 eurot ja kestab neli tundi. See sisaldab näiteks vere-ja uriinianalüüse, elektrokardiogrammi, HI-viiruse uuringut, koormustesti, spirograafiat ja arsti vastuvõttu tulemuste kommenteerimiseks. Teine võimalus on kardioloogiline terviseaudit, mis kestab 32 tundi (koos haiglas ööbimisega) ja maksab 800 eurot. Selles on rohkem teenuseid, näiteks ka silmaarsti kontroll ja elustiilinõustamine. Üldiselt on see aga suunatud just eelkõige südamehaiguste põdejatele. Lisaks terviseaudititele on ITK-s võimalik osta 130 euro eest ka eesnäärme tervise pakett, 49-eurone esmaste laborianalüüside pakett või 99-eurone pakett «Esimene samm tervise hindamisel».

Tartu Ülikooli kliinikumis saab osta näiteks spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku kinkekaarte. Ka on olnud võimalik soetada kliinikumi Lastefondi heategevuslik kinkekaart.

Pärnu haigla müüb heaolukeskuse kinkekaarte väärtuses 5, 10 või 20 eurot. Kinkekaardil märgitud summa eest saab osta kõiki Pärnu haigla taastusravi- ja heaolukeskuses müüdavaid teenuseid vastavalt nende avalikule hinnakirjale, on kirjas haigla kodulehel.

Lääne-Tallinna keskhaiglas on tasulise tervisekontrolli teenus. Haigla kodulehel põhjal saab osta näiteks südamepaketi (85 eurot), kaalu ja tervise paketi (85 eurot), taimetoitluse ja tervise paketi (110 eurot), üldise tervise paketi (360 eurot) ning vähiriski hindamise paketi (135 eurot). 

Ka Põhja-Eesti regionaalhaiglas on kodulehe järgi 15 erinevat tasulist paketti. Näiteks saab mõõta D-vitamiini sisaldust veres 8,38 euro eest, aneemia põhjuste laboratoorne hinnang maksab 38,50 eurot ja puukborrelioosi esmase uuringu eest tuleb välja käia 21,96 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles