Amputeerimise vältimiseks peaks diabeetik laskma jalgu kontrollida kord aastas

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkruhaige peaks laskma jalgu kontrollida kord aastas isegi siis, kui mingeid probleeme ei tundu olevat.
Suhkruhaige peaks laskma jalgu kontrollida kord aastas isegi siis, kui mingeid probleeme ei tundu olevat. Foto: SCANPIX

Eesti Diabeediliidu andmetel põeb meil diabeeti ligi 70 000 inimest, kes kõik peavad hoolega jälgima oma jalgu – tõhusa ennetuse ja raviga on enamikul juhtudest võimalik amputatsioone vältida.


Diabeediõde Tiina Mitt selgitas Õhtulehele, et amputeerimist põhjustab asjaolu, et diabeeti põdevatel inimestel on oht närvikahjustuse ja jalgade verevarustuse häirete tekkeks, mis on põhjustatud liiga kõrgest veresuhkru tasemest. Diabeediõde rõhutas, et iga suhkruhaige peaks laskma vähemalt kord aastas spetsialistil oma jalgade seisundit kontrollida ka siis, kui pealtnäha ühtki probleemi pole.

Suhkruhaige jalgade eest hoolitsemine algab veresuhkru kontrolli all hoidmisest, samuti on oluline suhtuda ka kõige väiksemasse haavandisse kõrgendatud tähelepanuga.

Miti sõnul on oluline hoida jalgade verevarustus korras – liikuda piisavalt ja võimelda regulaarselt, samuti tuleb jalgu kaitsta kuuma ja külma ning väiksemate vigastuste eest näiteks pediküüri tehes, soovitav pole käia paljajalu ning kingade sees peaks kandma naturaalsest materjalist kummita sokke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles