Anoreksiat põdenud noor neiu pääses napilt surmasuust

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emma Hynard anoreksia põdemise ajal.
Emma Hynard anoreksia põdemise ajal. Foto: Caters News Agency / Scanpix

Emma Hynard (20) kaalus anoreksia tõttu alla 32 kilogrammi ja arstide sõnul oli ta surmast üksnes mõne tunni kaugusel, sest tema organid lakkasid järk-järgult toimimast.

Inglismaalt, Põhja-Yorkshire’ist pärit Hynardil diagnoositi söömishäire, kui ta oli kõigest 14-aastane, kirjutab Mirror. «Alustasin dieetidega 14-aastaselt, kuid see kõik väljus väga kiireist minu kontrolli alt,» meenutas noor naine, kes õpib nüüd ülikoolis sporditeadust. «Olin veetnud haiglas viis kuud, kui kuulsin pealt arstide juttu, kes rääkisid, et võin iga hetk surra.»  

Hynard oli haiglas kunstlikul toitmisel. Foto: Caters News Agency / Scanpix.
Hynard oli haiglas kunstlikul toitmisel. Foto: Caters News Agency / Scanpix. Foto: /Caters News Agency

Hynardit toideti haiglas kunstlikult ja ta oli enda sõnul nii nõrk, et ei suutnud ise mitte midagi teha. «Mu süda, maks ja neerud olid töötamast lakkamas ja iga luu muu kehas oli nähtav, kui sain korraga aru, et mul ei ole aega ja pean hakkama sööma,» rääkis ta. Neli aastat anoreksiaga võidelnud neiu hakkas tasapisi paranema ja tal õnnestus lühikese ajaga üle 19 kilogrammi juurde võtta. Haiguse lõplikuks seljatamiseks tuli tal aga terve aasta haiglas veeta.

Emma Hynard. Foto: Caters News Agency / Scanpix.
Emma Hynard. Foto: Caters News Agency / Scanpix. Foto: /Caters News Agency

18 kuud pärast esimeste tervenemismärkide ilmnemist on Hynardist taas saanud spordifänn, kuid nüüd ei keskendu ta mitte eelkõige kardiole ja rasvapõletusele, vaid tegeleb ka raskuste tõstmisega. Neiu sõnul on talle nüüd palju olulisem olla tugev kui peenike. «Olen oma eluga praegu tõesti rahul ja loodan kunagi ka eratreeneriks saada,» ütles ta.

1,65 meetri pikkune noor naine tunnistab, et tundis end haiguse tõttu ülekaalulisena ka siis, kui ta kaalus kõigest 32 kilogrammi. «Nüüd on selle aja fotosid vaadata täitsa hull, ma ei tundnud end üldse nii peenikesena. Olin niivõrd keskendunud sellele, et mitte süüa ja kaalu langetada, et ma ei saanud isegi aru, kui hapraks olin muutunud. Mind haaras õud, kui arstid hakkasid arutama, kuivõrd lähedal olin surmale ja et mu organid ei toiminud normaalselt, sest olin oma keha nii kaua näljutanud,» tunnistas ta.

Nüüd tegeleb Hynard jõutreeninguga. Foto: Caters News Agency / Scanpix.
Nüüd tegeleb Hynard jõutreeninguga. Foto: Caters News Agency / Scanpix. Foto: /Caters News Agency

Hynardit aitas tema enda sõnul ka Londonis tehtud meditsiinilises teadustöös osalemine. Töö eesmärk on aidata anoreksiat põdevaid inimesi aju magnetilise stimuleerimisega, mille eesmärk on harjumuste muutmine. «See tõesti aitas mind ja soovitaksin seda kindlasti igaühele, kes selle haigusega võitleb,» rääkis ta.

Enda sõnul võis Hynard päev otsa söömata olla, sest kartis mingil seletamatul põhjusel süüa. Seejuures ei olnud ta lapsena kunagi ülekaaluline olnud, kuid teismeliseks saades hakkas ta rohkem oma kehale mõtlema ja tundis end korraga ülekaalulisena.

Nüüd jagab Hynard veebis pilte oma haigusest, et aidata ka teistel sama mure küüsis olevatel inimestel söömishäirest võitu saada. Esialgu soovis ta enda sõnul blogi pidama hakata küll üksnes selleks, et hoida kursis lähedasi ja sõpru, kes sageli tema tervise ja tegemiste kohta pärisid, kuid siis otsustas ta, et soovib ka teistele inimestele abikäe ulatada. «On imeline aidata teisi, innustades neid terveks saama ja otsima abi, mida nad nii hädasti vajavad,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles