Värske uuring: suitsetamine põhjustab igast kümnest surmast ühe

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine võib lühendada eluiga.
Suitsetamine võib lühendada eluiga. Foto: Panther Media/Scanpix/Nils Weymann

Suitsetamise tõttu sureb üle maailma igast kümnest inimesest üks, leitakse hiljutises teadustöös.

Pooled neist surmadest on neljas riigis: Hiinas, Indias, USA-s ja Venemaal, kirjutab BBC.

Hoolimata sellest, et kümneid aastaid on edendatud tubakatarbimist piiravat poliitikat, kasvab nii rahvastik kui ka suitsetajate arv. Teadlaste hinnangul võib suitsetamisest tingitud suremus veel tõusta, sest tubakatootjad leiavad uusi sihtrühmi, seda eriti arengumaadest.

«Hoolimata sellest, et enam kui pool sajandit on üheselt mõistetavad tõendid tubakatarbimise kahjulikkusest, suitsetab üle maailma neljast mehest üks,» ütles uuringu vanemautor Emmanuela Gakidou. Tema sõnul on suitsetamine jätkuvalt oluline riskifaktor nii enneaegse suremise kui ka puuete puuete puhul ning selleks, et suitsetamise levikut ja selle mõju vähendada tuleks intensiivistada tubakale rakendatud järelevalvet.

Raport tugines 195 riigi elanike suitsetamisharjumustele. Uurimisperioodiks olid aastas 1990 kuni 2015. Uuringuga leitid, et ligi miljard inimest suitsetas 2015. aastal igapäevaselt. Ehk igast neljast mehest üks ja 20st naisest üks.

1990. aastal suitsetas igast kolmest mehest üks ja 12 naisest üks. Samas on rahvastik vahepeal suurenenud, mistõttu on tõusnud üldine suitsetajate arv. see oli toona 870 miljonit.

Tubakaga seotud surmade arv tõusis selle perioodi jooksul 4,7 protsenti. Neid oli 2015. aastal enam kui 6,4 miljonit.

Uuringuga leiti, et mõnedel riikidel on õnnestunud aidata oma elanikel suitsetamisest loobuda. Peamiselt on see õnnestunud tänu kõrgematele maksudele, suitsupakkidel olevatele hoiatustele ja teavitusprogrammidele.

25 aasta jooksul on näiteks Brasiilia igapäevaselt suitsetavate meest protsent langenud 29 protsendilt 12 protsendile ja naiste sama protsent on langenud 19-lt 8-le. Samas näiteks Bangladeshis, Indoneesias ja Filipiinidel pole olnud muutusi 1990st 2015. aastani. Venemaal on aga naiste seas suitsetamine nelja protsendi võrra tõusnud ning sarnaseid tendentse märkasid teadlased ka Aafrikas.

Uuring avaldati ajakirjas The Lancet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles